Zavřít reklamu

Na svete pravdepodobne neexistuje jediný človek, ktorý by za posledné týždne nezaregistroval kauzu spojenú s Facebookom a Markom Zuckerbergom. Tvorca najväčšej a najrozšírenejšej sociálnej siete si zavaril nielen u obyčajných smrteľníkov, ale aj u známych osobností. K zdanlivo chabej ochrane súkromia na webe sa vyjadruje aj hlava Microsoftu Bill Gates.

Zakladateľ počítačového giganta Bill Gates, sa vyjadril k problému bezpečnostných prvkov Facebooku v nedávnej rozhlasovej relácii kanálu BBC. Mimo kritiky ochrany osobných údajov, Gates pochválil Zuckerberga a uznal, že pri vypočúvaní kongresom zvolil správny spôsob prezentácie. Podľa neho, bolo správnym krokom, že si zakladateľ sociálnej siete priznal chybu a následne sa ospravedlnil. Situáciu pod tlakom preto zvládal s prehľadom. Ďalším dôležitým krokom však podľa Gatesa bude postupovanie, resp. vylepšenie sociálnej siete v problematike ochrany osobných údajov. Zuckerberg sa preto musí vo veľkej miere pričiniť o nápravu vzniknutého problému.

Predstaviteľ Microsoftu by chcel Zuckerbergovi zároveň poradiť, aby všetky svoje pracovné záležitosti a plány odložil a naplno sa venoval globálnemu problému. Prvoradým cieľom by momentálne mal byť sľub, ktorý Zuckerberg zložil používateľom Facebooku a teda zabezpečiť vyššiu úroveň ochrany osobných údajov sociálnej siete.

Bill Gates navrhuje konsenzus

Zakladateľ americkej softvérovej firmy zodpovedal aj otázku regulácie online prostredia zo strany jednotlivých vlád. K téme podotkol, že niektoré krajiny už dnes využívajú rôzne obmedzenia na sociálnych sieťach ako napríklad ochrana pred nenávistnými prejavmi. Podľa neho by bolo riešením konsenzus krajín, na základe ktorého, by sa rozhodlo o daných reguláciách. Už budúci mesiac by mala Európska únia predstaviť návrh nariadenia venovaný ochrane osobných údajov pod skratkou GDPR (General Data Protection Regulation).

Bill Gates

V súlade s touto skutočnosťou začala sociálna sieť vykonávať rôzne zmeny a updaty po celom svete. Súčasťou zmien budú otázky zo strany Facebooku na obsah, ktorý sa používatelia rozhodnú zdieľať. Tieto funkcie zahŕňajú výzvy, ktoré apelujú na užívateľov s otázkami, či chcú naozaj uverejňovať informácie o svojom vierovyznaní, sexuálnej orientácii, politických názoroch, alebo o iných udalostiach zo svojho života. Na základe návrhu, by teda malo byť zbieranie a šírenie citlivých informácií o osobách bez ich jasného súhlasu nelegálne.

Bill Gates

Dnes nejčtenější

.