Zavřít reklamu

Milujete svůj iPhone 5s, který vám již řadu let slouží, ale mrzí vás, že u něj Apple již nepočítá s aktualizací na nový iOS 12, protože pětiletý aktualizační cyklus dovršil příchodem iOS 11? Pak pro vás máme velmi zajímavou zprávu, která vám takto při pátku výrazně zvedne náladu. Vypadá to totiž, že se Apple pro letošek rozhodl porušit své zaběhlé pravidlo z minulých let. Nejstarším iPhonem, kterému iOS 12 nabídne, se tak pravděpodobně nestane iPhone 6 (na který by jinak vyšla řada), ale právě iPhone 5s.

Kolegové z francouzského portálu MacGeneration si všimli na WebKitu, což je velmi zjednodušeně webový engine pro vývojáře, na kterém lze například testovat určité procesy v aplikacích a prohlížečích, záznamu, podle kterého je iOS 12 testován právě na iPhonech 5s. Podle zahraničních kolegů lze tyto záznamy brát za zcela relevantní důkaz toho, že se iOS 12 na iPhone 5s skutečně chystá. Již včera jsme vás totiž informovali o tom, že jej Apple začíná spolu s macOS 10.14 čím dál intenzivněji testovat, takže bylo otázkou času, kdy se podobné informace objeví. Pokud se navíc podíváme na včerejší data z Google Analytics, zjistíme, že rozlišení displeje iPhonu 5s se v nich vyskytuje skutečně hojně. Na druhou stranu má však stejné rozlišení i iPhone SE, kvůli čemuž nemůžeme příchod iOS 12 na iPhone 5s zatím stoprocentně potvrdit. 

Bude nový iOS 12 vypadat nějak takto?: 

Všechny novinky nejspíš nepřinese 

Je třeba zdůraznit i to, že ačkoliv se může iOS 12 na iPhonu 5s skutečně objevit a pravděpodobně i objeví, neznamená to, že přinese jeho veškeré funkce. Některé softwarové funkce budou totiž určitě úzce svázány s hardwarem a ten se u tohoto telefonu logicky nemůže například s tím v iPhonu X vůbec rovnat. Ostatně, stejná situace nastala i po příchodu iOS 11 minulý rok. Skvělým příkladem může být například ARKit či osekaný multitasking na některých starších iPadech. Na druhou stranu se však nedá mnoho podobných omezení u systému iOS 12 očekávat, jelikož se u něj prý Apple zaměřil především na opravu chyb.

Je zajímavé, že díky záznamům z WebKitu se podařily před lety zjistit například i chystané funkce pro iPhone 6s, který světu poprvé představil 3D Touch. Právě o tom jsme skrze WebKit věděli s předstihem. I díky této skutečnosti tak lze dnešní zprávu o příchodu iOS 12 na iPhone 5s považovat za vcelku pravděpodobnou.

Na oficiální potvrzení příchodu iOS 12 na iPhone 5s si budeme muset ještě nějaký pátek počkat. Jak totiž bývá u Applu zvykem, podobné úniky informací komentovat nebude. Nezbývá tedy než vyčkat na červnovou vývojářskou konferenci WWDC, na které by měl veškeré nové softwary a novinky s nimi spojené představit. 

iphone 5s ios 12

Dnes nejčtenější

.