Zavřít reklamu

Na trhu s OLED displeji neexistuje silnější hráč než Samsung. Jihokorejský gigant si totiž v průběhu minulých let tento průmyslový sektor neuvěřitelně podmanil a stal se jasnou dodavatelskou jedničkou většiny společností, které pro své výrobky právě OLED panely využívají. Ani Apple není výjimkou. Displeje, které vsazuje do svých prémiových iPhonů X, totiž pochází právě z továren Samsungu. To by však Apple rád brzy změnil.

Jelikož jsou OLED displeje v porovnání s klasickými LCD panely výrazně dražší, nasypal Apple jejich objednávkou do kasy Samsungu opravdu velké peníze. Spekuluje se dokonce o tom, že za každý prodaný iPhone s OLED displejem inkasuje Samsung zhruba 110 dolarů. Tato štědrá podpora se však Applu samozřejmě nelíbí a svému úhlavnímu rivalovi by rád tento přísun peněz alespoň částečně přibrzdil. Začal proto vyjednávat s dalšími společnostmi vyrábějícími OLED displeje, od kterých by mohl eventuálně alespoň část z desítek milionů displejů, které pro své iPhony potřebuje, odebírat, čímž by snížil závislost na Samsungu. Jedním z hlavních adeptů a druhého dodavatele OLED displejů byla až donedávna společnost LG. Ta je ale podle nejnovějších informací prakticky z kola venku.

Koncept iPhone X Plus od iDropNews:

Podle čerstvých zpráv totiž začalo mít LG s OLED displeji výrobní problémy, což je samozřejmě vzhledem k tomu, že ještě neodstartovala masová výroba displejů, velký problém. Apple si to samozřejmě uvědomuje a z dohody s LG začíná minimálně pro letošek couvat. I když není vedení Applu při řešení této otázky názorově jednotné, vypadá to, že LG o tuto lukrativní zakázku přijde a pozici Samsungu neohrozí. Jihokorejský gigant se tak stane i pro letošek výhradním dodavatelem displejů pro jablečné telefony. To se samozřejmě Applu příliš líbit nebude, nemůže si však dovolit ohrozit výrobu letošních modelů a potýkat se s problémy, které jej provázaly vloni u výroby první generace iPhonu X.

Kvůli této skutečnosti je velmi pravděpodobné, že se Applu nepodaří vyjednat se Samsungem pro nákup displejů nižší cena, o které se před nedávnem spekulovalo. Odběry displejů od dvou a více dodavatelů by totiž daly Applu do rukou určité trumfy, díky kterým by cena stlačit dolů alespoň částečně šla. S ohledem na nynější situaci si však nejspíš musí Apple nechat zajít chuť. 

iphone-x-display

Dnes nejčtenější

.