Zavřít reklamu

O soudní bitvě mezi Applem a Qualcommem, která se mezi společnostmi před časem rozhořela kvůli neplacení licenčních poplatků, jste se mohli na našem webu dočíst již mnohokrát. Vypadá to totiž, že se konce tohoto sporu jen tak nedočkáme. Zatímco se však mohlo ze začátku zdát, že jsou karty rozdány víceméně stejně, nyní to vypadá, že začíná Qualcomm na Apple ztrácet. Svědčí o tom i prohlášení ředitele Qualcommu z minulého roku, ve kterém tvrdil, že se mu možná podaří s Applem domluvit i na mimosoudním vyrovnání, na čemž by se dalo teoreticky solidně ušetřit. Apple se však prohry nebojí a podobné zkazky smetl ze stolu. Možná i kvůli tomu se začíná Qualcomm dostávat do problémů.

Agentuře Bloomberg se podařilo zjistit, že začal Qualcomm poměrně výrazně snižovat stavy svých zaměstnanců, aby snížil své náklady, které by mu pak mohly chybět právě v soudní bitvě s Applem. Samozřejmě však není jasné, jak hodlá tyto peníze využít – zda na případné mimosoudní vyrovnání, penále uložené soudem či zcela jiné věci. Podle zdroje je však zcela jasné, že má toto šetření co do činění s Applem. Ostatně, ve čtvrtém čtvrtletí se zisky Qualcommu výrazně propadly a podle mnohých analytik je to právě vinou vleklého sporu s jablečnou společností, ve kterém je podle mnohých právníků šance Qualcommu na úspěch prakticky nulová. Apple dokonce počítá s tím, že od Qualcommu přestane pro své budoucí produkty odebírat veškeré čipy a spolehne se jen na Intel a MediaTek, což bude samozřejmě též pro Qualcomm velká rána. 

iPhony budou nejspíš od příštího roku bez čipů Qualcomm:

Boje s Applem však nejsou to jediné, co Qualcomm trápí. V některých zemích je totiž tato společnost vyšetřována za její podivné obchodní praktiky, které se dostaly na povrch. V lednu tohoto roku dostal navíc Qualcomm od regulačních orgánů Evropské unie pokutu ve výši 1,2 miliardy dolarů za neoprávněné platby, na které si dělal nárok u Applu. 

Uvidíme, jak se tedy tento gigant vzpamatuje a zda není soudní bitva s Applem jen začátkem jeho pádu až na dno a krachu. Jednoduché to však mít rozhodně nebude. 

Qualcomm fb

Dnes nejčtenější

.