Zavřít reklamu

Apple odstranil ze svého obchodu s aplikacemi kontroverzní aplikaci, která se tvářila na první pohled jako kalkulačka, ale ve skutečnosti umožňovala uživatelům schovat tajné fotografie. Jedná se konkrétně o aplikaci zvanou Calculator%, kterou si oblíbili především mladiství uživatelé. Odborníci na péči o děti však aplikaci kritizovali, dokonce se stala součástí vyšetřování britské policie. Aplikace se už nenachází ani v Google Play, nicméně je možné stát několik imitací.

Aplikaci Calculator% používali teenageři k tomu, aby schovali tajné fotografie za plně funkční kalkulačku. Poprvé si aplikace získala pozornost v roce 2015, kdy americká okresní právnička Pamela Casey varovala rodiče před jejím skutečným účelem. Vzápětí se aplikace dostala na seznam nebezpečných aplikací, který měli k dispozici rodiče. Seznam vypracovali odborníci na digitální bezpečnost. V minulém týdnu navíc britská policie potvrdila, že aplikace Calculator% se stala součástí vyšetřování.

Před několika dny durhamská policie vyzvala rodiče, aby byli ostražití ohledně aplikace Calculator%, což se dostalo i k samotnému Applu, který aplikaci ze svého App Storu okamžitě odstranil.

V současné době není funkční ani aplikace, ani webové stránky vývojáře Digital Mind Co, která za rádoby kalkulačkou stála. Společnosti Apple, ani Digital Mind Co se k situaci nevyjádřily.

Po stažení aplikace se na ploše telefonu objevila ikonka kalkulačky. Po otevření stačilo, aby uživatel zadal tajný kód, přes který se dostal do galerie s tajnými fotkami a videi. Calculator% si oblíbili především teenageři, kteří touto cestou skrývali fotografie před svými rodiči.

Existují však napodobeniny

Vývojář Digital Mind Co však vytvořil několik podobných aplikací, dokonce i aplikaci, která funguje jako soukromý prohlížeč. Zdá se, že cupertinská společnost z App Storu odstranila i podobnou aplikaci zvanou Piano Pass, ve které namísto tajného číselného kódu uživatelé vyťukali tajnou melodii.

„Aplikace Calculator% je v podstatě tajné fotoalbum, které děti mohou používat pro ukrytí fotografií či videí před svými rodiči. Aplikace vypadá jako kalkulačka. Budeme naléhat na rodiče, aby byli ostražití a odradili jejich děti od používání takové aplikace,“ uvedla durhamská policie.

kalkulacka-iphone-fb

Dnes nejčtenější

.