Zavřít reklamu

Po skandálu, který momentálně hýbe Facebookem, je v odborných ale i laických kruzích málokdo, kdo plně důvěřuje této sociální síti. Po zneužití desítek milionů účtů uživatelů Facebooku zde vyvstává otázka, jak lidi chránit proti cílené reklamě. Jednou z možností je zavedení placené verze Facebooku, která by neobsahovala vůbec žádné reklamy. Tento scénář nevylučuje ani CEO Facebooku Mark Zuckerberg.

K dnešnímu dni Facebook neposkytuje možnost, aby se po zaplacení nějaké peněžité částky nezobrazovaly reklamy. Koneckonců si myslím, že verze s reklamami může být tou nejlepší. Obecně se totiž domnívám, že lidé nechtějí za Facebook platit. Po celém světě je spousta lidí, kteří si to ani nemohou dovolit,“ řekl nedávno Zuckerberg.

Drahý špás 

Analýzou TechCrunch se zjistilo, že pokud rozdělíte měsíční příjmy plynoucí z reklamy z uživatelů ze Severní Ameriky, zjistíte, že z jednoho Facebook získá 7 dolarů. Pokud by zde ale byla placená verze Facebooku, musel by být měsíční paušál vyšší. Reklama směřuje totiž právě na ty, kteří si nějaké utrácení mohou dovolit. Analýza předpokládá, že ti, kteří by byli ochotni za službu platit, jsou bohatší než průměrný uživatel. Zároveň mají více času na surfováni po Facebooku a viděli by tedy více reklam, než neplatící uživatel. Analytici vypočítali, že pokud by Facebook skutečně zavedl „Premium“ verzi, měsíční poplatek by se mohl vyšplhat až na 11 až 14 dolarů.

Na základě mnohaleté praxe redaktoři z TechCrunch tvrdí, že ačkoli lidé často nevylučují možnost platit za jimi denně využívané služby, ve výsledku jsou počty platících zákazníků minimální. Byli byste Vy ochotní platit až 300 korun měsíčně za prémiovou verzi Facebooku bez reklam?

facebook-1903445_1280

Dnes nejčtenější

.