Zavřít reklamu

Tony Fadell, bývalý inženýr společnosti Apple a „Otec iPodu“ , si myslí, že by společnost měla vyřešit jistou závislost, kterou si uživatelé vypěstovali k iPhonu. Jablečný telefon změnil naše životy, teď bychom s tím, dle Fadella, měli vypořádat. Vyrobené produkty a technologie přirovnává v rozhovoru k potravinám tím způsobem, že některé  jsou „zdravé“, některé „nezdravé“ a ve finále nám všeho moc škodí.

„Pokud jde o digitální nutriční tabulky, nevíme, co je „zelenina“, „bílkovina“ nebo „tuk“. Co je „nadváha“ a co „podváha“? Jak vypadá zdravý digitální životní styl? Odpovědi by nám měli dát výrobci a vývojáři aplikací. A to dříve, než to udělá vláda svými nařízeními. Podobně jako tomu bylo u nutričních tabulek,“ řekl v novém rozhovoru Fadell a pokračoval: „Věřím, že Apple udržuje a neustále rozšiřuje svou zákaznickou základnu. Tenhle problém může vyřešit už na úrovni platformy. A to tak, že zákazníkům více osvětlí, jak používají svá zařízení. To by mělo lidem umožnit lépe pozorovat a korigovat svou digitální aktivitu.“

Fadell by si přál, aby si uživatelé u zařízení Apple mohli nastavit způsob, jakým jej chtějí používat. Dle jeho vize byste si tak mohli zapnout režim „jen pro čtení“ bez dlouhého hledání v nastavení, a číst si tak elektronickou knihu bez rušení všemožnými notifikacemi. Někdo může namítat, že Apple nenese přeci žádnou odpovědnost za to, jakým způsobem užíváme iPhone. To je pravda, zkuste se ale schválně podívat (Nastavení -> Baterie -> klepněte na hodiny), kolik času jste dnes v jednotlivých aplikacích strávili.

Fadellova polemika se možná stane brzy skutečností. Server Bloomberg uvedl, že Apple na něčem podobném pracuje. S novou verzí operačních systémů by měla přijít funkce, která rodičům umožní sledovat dobu, po kterou jejich děti během dne hledí na obrazovky ať už iPhonu, iPadu nebo Macu. Novinka by mohla umožnit, aby dítě, například po splnění domácího úkolu, mohlo svůj iPad používat např. po dalších 20 minut. Fadell dodává, že dnešní akademici zastávají názor, že je čas strávený u těchto zařízení lepší řídit, než omezovat. Dále prozradil, že on sám pro účely kontroly času stráveného na iPhonu používá aplikaci Circle, která je ke stažení v App Store.

tony-fadell-fb

 

Dnes nejčtenější

.