Zavřít reklamu

Zaměstnanci cupertinské společnosti jsou sice obeznámeni s tím, co se jim může stát, pokud předají médiím důvěrné informace, které se nemají dostat ještě na veřejnost, ale i přesto si pouští pusu na špacír. Apple v loňském roce dokázal odhalit 29 leakerů, z nichž 12 bylo dokonce zatčeno. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Apple zaměstnance upozornila následovně: „Tito lidé ztratí nejen práci, ale také budou mít problém sehnat si práci jinde.“ Ironií však je, že i tato důvěrná interní zpráva unikla.

Kalifornský gigant uvedl několik případů, kdy došlo k únikům důvěrných informací. Jedním z případů je schůzka se zaměstnanci, kterou vedl šéf softwarového inženýrství Craig Federighi. Během schůzky se Federighi zmínil o tom, že některé softwarové funkce iPhonu se opozdí, přičemž danou informaci někdo ze zaměstnanců předal médiím. Ovšem netrvalo dlouho a Apple zjistil, kdo za únikem stojí, a okamžitě danou osobu vyhodil.

Dále se na povrch dostaly informace ze softwaru iOS 11, který odhalil tajemství o iPhonu X a nových Apple Watch. V loňském roce navíc Apple pořádal interní seminář pod názvem Stopping Leakers – Keeping Confidential at Apple, aby zaměstnancům vysvětlil, že se nevyplácí vynášet informace ven z firmy. Dokonce i obsah semináře byl prozrazen médiím, a potom i nadále unikala tajemství, například o iPhonu X, iPadu Pro či AirPods.

Jablečná společnost se snaží i o to, aby neunikaly informace z dodavatelských firem, přičemž se snaží najít osoby, které se pokoušejí získat přístup k informacím, na něž nemají právo. V minulém týdnu byl dopaden a vyhozen jeden zaměstnanec Applu, který médiím prozradil softwarový plán firmy. Apple se zeptal pracovníka, proč to udělal, a on odpověděl, že si nemyslel, že ho chytí.

Technologické společnosti, jako je právě Apple, se snaží vždy zjistit, kdo předává důvěrné informace médiím. Apple upozorňuje, že zaměstnanci, kteří nedokáží držet jazyk za zuby, porušují firemní tajemství a kromě propuštění mohou skončit i ve vězení anebo dostat vysokou pokutu.

FBI otisk prstu Apple

Dnes nejčtenější

.