Zavřít reklamu

Pro ty, kteří by náhodou měli pocit, že kamer je málo a na málo místech, máme výbornou zprávu. Podařilo se vyvinout speciální mikrokamery s doslova milimetrovými rozměry, které lze umístit prakticky kamkoliv. Na jakém principu fungují?

Portál TechCrunch informoval o tom, že se americkým vědcům se podařilo vyvinout nový typ mikrokamer. Ty se mohou kromě skutečně mikroskopických rozměrů pochlubit také naprostou nezávislostí na jiném zdroji energie, díky čemuž je lze umístit prakticky kamkoliv s jistotou trvalého provozu.

Bez zásuvek a nabíječky

Vědci se již poměrně dlouhou dobu snaží o sestavení a zprovoznění kamery, která by byla schopná energeticky pohánět „sama sebe“ bez nutnosti připojení ke zdroji. Jako řešení se nakonec ukázala solární, respektive světelná energie. Jedná se v podstatě o dvě funkce, které musí zastat fotovoltaická buňka – jedna se stará o ukládání energie ze světla, které na ni dopadá, druhá má na starost záznam o množství získané energie.

Problém spočíval v tom, že buňka nezvládla vykonávat obě zmíněné funkce najednou. U snímače určité velikosti je tedy zapotřebí vyčlenit určitou část jeho konstrukce pro sběr elektrické energie, nebo zajistit rychlé přepínání funkcí u buněk.

7fps vs 15fps
7 fps vs. 15 fps

Nejmenší kamera

Euisikovi Yoonovi a Sungovi-Yun Parkovi z univerzity v Michiganu se podařilo tuto situaci zdárně vyřešit. Zjistili totiž, že diody, citlivé na světlo, nebývají zcela matné a jsou schopné propouštět poměrně významný objem světa. Umístěním solární buňky pod snímač obrazu jej tedy o zdroj světla nepřipraví.

Výsledkem kombinace tohoto průlomového objevu a usilovné práce bylo vytvoření senzoru, který je schopný „simultánně zobrazovat a zároveň sbírat energii“. První prototyp tohoto senzoru neměří více než jeden milimetr čtvereční a je zcela poháněn sluneční energií. Dokáže zachytit obraz v sekvenci až 12fps a – vzhledem k rozměrům – v obstojné kvalitě.

Vědci, kteří mají vynález na svědomí, poukazují na to, že lepší kvalita není ani u takto malého zařízení nereálná a žádá si pouze pár dílčích vylepšení. Čip by rovněž mohl pracovat i při vyšším počtu rámečků za sekundu, případně při nižší míře osvětlení.

Senzor by se tedy opravdu mohl stát prakticky neviditelnou kamerou, nezávislou na dalším zdroji energie. Ke stoprocentnímu a efektivnímu fungování takovéto kamery je ale pochopitelně zapotřebí spousta dalšího úsilí, práce, a řada dodatečných vylepšení.

Camera chip fb

Dnes nejčtenější

.