Zavřít reklamu

O osobní počítače přestává být ve světě pomalu zájem. Svědčí o tom alespoň data z posledních měsíců, která potvrzují, že se jejich dodávky oproti předchozím rokům lehce snižují. První čtvrtletí tohoto roku však podle výzkumných společností ukázalo, že se žádná krize v brzké době konat nejspíš nebude. Dodávky hlavních výrobců jsou totiž podle jejich průzkumu poměrně stabilní a nevykazují žádné markantní změny. Mezi těmito výrobci je pak i Apple.

V prvním čtvrtletí tohoto roku dodal podle průzkumu Apple na trh 4,26 milionů Maců, což je mírně více než tomu bylo ve stejném období vloni. První čtvrtletí roku 2017 totiž Apple dodal “jen” 4,2 milionů svých počítačů. Pokud by vás pak zajímalo, jak se Applu vedlo například při dodávkách jeho počítačů v USA, i tam jich dodal meziročně o pár tisíc kusů více. Přesná čísla si pak můžete prohlédnout v galerii pod tímto odstavcem, kde naleznete statistiky jak Applu, tak i ostatních výrobců ve světě i speciálně v USA.

Pomalu roste 

Poměrně zajímavé je i to, že se Applu podařilo v prvním čtvrtletí roku 2018 opět trochu ukousnout z celosvětového podílu. Oproti čtvrtému čtvrtletí roku 2017 si však polepšila jablečná společnost jen minimálně. Zatímco konec roku uzavírala s podílem 6,7 % na celosvětovém trhu, první čtvrtletí roku 2018 uzavírá zhruba s podílem 6,9 %. Růst tedy není nijak značný. Při pohledu do tabulky v galerii však zjistíte, že si Apple i tímto malým nárůstem Apple pojistil příčku pro čtvrtého největšího vládce trhu s počítači. Jeho přímý konkurent, společnost Asus, se kterou se v poslední době o čtvrtou pozici přetahuje, si totiž v tomto čtvrtletí v porovnání s posledním čtvrtletím roku 2017 poměrně značně pohoršila. Tak či tak je ale jasné, že na pozici pro třetího největšího dodavatele počítačů Apple jen tak nezaútočí. Na té se totiž se svým šestnáctiprocentním tržním podílem drží Dell, který vykázal po vzoru Applu též určitý růst. 

Mezi uživateli je velmi oblíbený i stařičký MacBook Air:

Je důležité si uvědomit, že data analytických společností, které se objevily na portálu MacRumors, jsou zatím “pouhými” odhady a můžou se samozřejmě od reality lišit. Z posledních let však víme, že se tyto průzkumy od reality příliš nevzdalují. Pokud se tedy Applu skutečně podařilo dosáhnout podobných čísel v tomto povánočním čtvrtletí, bude mít určitě důvod ke spokojenosti. 

macbook-usb-c-keyboard-fb

Dnes nejčtenější

.