Zavřít reklamu

Apple společně založila trojice Steve Jobs, Steve Wozniak a Ron Wayne, který však svůj desetiprocentní podíl ve společnosti prodal za pouhých 800 dolarů, a to pouhých dvanáct dnů po vzniku technologické firmy. Pokud by však zůstal spolumajitelem, byl by z něho dnes milionář. S příběhem přišel portál Cult of Mac.

Ovšem spousta lidí ani netuší, že Wayne se rozhodl odejít z cupertinské společnosti, protože se díval daleko do budoucnosti. Jako plnohodnotný partner by byl zodpovědný i za veškeré dluhy společnosti, čehož nechtěl být součástí. V okamžiku, kdy si začal Jobs půjčovat peníze, aby mohl uspokojit objednávku obchodu Byte Shop, Wayne začal mít obavy.

Dokonce se obával dluhů natolik, že se rozhodl zůstat pouze u společnosti Atari a od Applu se nadobro odloučit. Za podíl v Applu tehdy dostal 800 dolarů, což bylo zhruba 10 % ze zisku z prodeje u byte Shopu.

Ron Wayne nakreslil první logo Applu

Wayne pro Apple nakreslil jeho první logo. Ilustrace zachycovala sira Isaaca Newtona pod jabloní. Právě nad jeho hlavou viselo staré známé jablko, které mu spadlo na hlavu. Později bylo logo nahrazeno nakousnutým jablkem.

Wayne také napsal první smlouvu v historii Applu, která vymezovala, co jednotliví spoluzakladatelé budou mít na starosti. Wozniak měl spravovat elektrotechniku, Jobs se měl zabývat marketingem a Wayne měl dohlížet na strojírenství a dokumentaci.

Wozniak, Jobs a Wayne

Všichni tři spoluzakladatelé se dobře znali, i když Wayne měl blíže spíše k Wozniakovi než k Jobsovi. Wayne popsal Wozniaka jako nejbohatšího člověka, kterého kdy v životě viděl. „Jeho osobnost byla nakažlivá,“ řekl Wayne. Zároveň podotkl, že s Jobsem to bylo těžší. „Byl to velice soustředěný člověk,“ nechal se slyšet Wayne.

Jakmile se začalo kalifornskému gigantu v roce 1980 dařit, z Wozniaka a Jobse se stali okamžitě milionáři. Wayne sice neměl miliony na účtu, ale jeho život šel dál a nestěžoval si.

Jakmile se Jobs znovu vrátil do Applu, pozval třetího spoluzakladatele na konferenci v San Franciscu, kde světlo světa spatřily nové počítače Mac. Wayne dostal letenku první třidou a na letišti ho čekal už Jobsův řidič. Apple mu dokonce zaplatil i luxusní pokoj v hotelu Mark Hopkins.

Po konferenci si Jobs, Wozniak a Wayne šli dát oběd do kavárny Applu, kde seděli poměrně dlouho a vzpomínali na staré dobré časy.  

ron wayne fb

Dnes nejčtenější

.