Zavřít reklamu

Přesně před 33 lety, tedy konkrétně 10. dubna 1985, někdejší CEO cupertinské společnosti John Sculley hrozil, že odstoupí, pokud správní rada společnosti neodvolá Steva Jobse z pozice výkonného viceprezidenta a generálního ředitele divize Macintosh.

Schůzka pokračovala i na druhý den, přičemž nakonec vedla k tomu, že Jobs ztratil svou roli ve společnosti, nicméně mohl zůstat jako předseda.

V minulém týdnu jsme vás informovali o tom, že Sculley před nastoupením do kalifornského giganta pracoval pro značku Pepsi, pro kterou vytvořil úspěšnou marketingovou kampaň zvanou Pepsi Generation, prostřednictvím níž dokázal přesvědčit spotřebitele, že pití sladkého nápoje je otázkou stylu. Sice neměl žádné zkušenosti s propagací technologických produktů, ale byl považován za marketingového génia, a proto ho Jobs chtěl mít v Applu.

Jobs si myslel, že on a Sculley by společně vedli společnost v nějakém partnerství. Ovšem postupem času se začaly jejich názory na vedení firmy lišit.

Jedním z problémů byl, že prodej Macintoshe 128K, který se začal prodávat brzy poté, co Sculley dorazil do Applu, se ukázal jako neuspokojivý v porovnání s předchozími jablečnými počítači, jako byly Apple III a Lisa, což společnosti způsobilo první čtvrtletní ztrátu. V důsledku toho Apple propustil spoustu zaměstnanců.

Jobs nakonec začal dělat různé věci za zády Sculleyho, podkopával mu dokonce autoritu generálního ředitele, což se Sculleymu samozřejmě nelíbilo. V dubnu se proto konala schůzka, na které Sculley navrhl, aby byl Jobs odvolán z pozice výkonného viceprezidenta a generálního ředitele divize Macintosh. Většina návrh podpořila.

Zdálo se, že se tím situace uklidní, ale Jobs následující měsíc opět konfrontoval Sculleyho. Jobs požádal, aby se mohl opět připojit k divizi Macintosh, což Sculley odmítl, a tak Jobs na něj začal křičet. Dostali se do slovní přestřelky, a potom Jobs začal plánovat, jak vykopnout Sculleyho z Applu.

Po několika neúspěšných útocích Jobse na Sculleyho nakonec Jobs ze společnosti odešel, a to v září roku 1985.

Young Steve Jobs

Zdroj: Cult of Mac

Dnes nejčtenější

.