Zavřít reklamu

Před pár týdny jsme si ukázali trik, jak do Docku v macOS přidat mezery a snadno si tak rozřadit ikony aplikací. V dnešním návodu se opět budeme věnovat docku, ale tentokrát pro vás máme návod, díky kterému bude dock na vašem Macu zobrazovat jenom spuštěné aplikace, čímž se z něho zároveň stane přehledný přepínač mezi aplikacemi.

Aktuálně spuštěné aplikace ukazuje dock i ve výchozím režimu a poznáte je podle indikátoru, který se nachází přímo pod ikonou aplikace. Nicméně většina z nás po čase přeplní dock všemožnými aplikacemi a tak se orientace v něm stává o něco složitější. Pokud ale nastavíte dock tak, aby ukazoval skutečně jenom spuštěné aplikace, stane se rázem mnohem přehlednější a pro někoho i značně užitečnější. Pro spouštění aplikací pak můžete používat Spotlight, který vyvoláte klávesovou zkratkou cmd + mezerník, nebo lze využít klasicky Launchpad, který aktivujete klávesou F4 nebo gestem na trackpadu.

Nyní ale už pojďme k samotnému návodu. Ještě než si popíšeme jednotlivé kroky, je nutné podotknout, že k nastavení bude potřeba zadat příkaz do aplikace Terminál. Jde však o jeden jediný řádek, a tak věřím, že jeho zkopírování, vložení a potvrzení zvládne skutečně každý.

Jak nastavit dock tak, aby ukazoval jenom spuštěné aplikace

  1. Spusťte Terminál (složka Aplikace –> Utility, nebo Launchpad –> Jiné)
  2. Do okna Terminálu zkopírujte následující příkaz a potvrďte ho enteremdefaults write com.apple.dock static-only -bool true; killall Dock
  3. Nyní bude dock ukazovat pouze spuštěné aplikace
Dock macOS

V případě, že budete chtít nastavení zvrátit, stačí do Terminálu zadat následující příkaz:

defaults write com.apple.dock static-only -bool false; killall Dock

Pokud nastanou s dockem jakékoli potíže, můžete jej kdykoli resetovat do defaultního nastavení. Stačí jen použít tento příkaz:

defaults delete com.apple.dock; killall Dock

Jestliže chcete z nějakého důvodu odstranit z docku spuštěnou aplikaci, můžete použít například aplikaci Dock Dodger, která je bezplatná a navíc jednoduchá. Alternativou s podstatě totožnou funkcionalitou je aplikace GhostTile, za kterou už je však potřeba zaplatit.

macOS dock active apps only FB

Dnes nejčtenější

.