Zavřít reklamu

Přesně před 79 lety, tedy konkrétně 6. dubna 1939, se v New Yorku narodil obchodní a marketingový génius John Sculley. Před nastoupením do cupertinské společnosti pracoval pro značku Pepsi, pro kterou vytvořil úspěšnou marketingovou kampaň zvanou Pepsi Generation, prostřednictvím níž dokázal přesvědčit spotřebitele, že pití sladkého nápoje je otázkou stylu. Poté v roce 1983 vkročil do technologické firmy, kterou vedl deset let. Dokonce si na konto připsal vytvoření revolučního zařízení zvaného Newton MessagePad.

Během deseti let, co působil Sculley v kalifornském gigantu, se zvýšily prodeje osobních počítačů. Ovšem veřejnost si pamatuje člověka jménem Sculley především kvůli jeho kontroverznímu rozhodnutí, která provedl ve struktuře prodeje. Odešel od struktury nastavené Stevem Jobsem.

Před nastoupením do Applu neměl Sculley vůbec žádné zkušenosti s prodejem technologických výrobků. Jobs se snažil Sculleyho dostat do své firmy několik týdnů, až se ho nakonec zeptal: „Chceš strávit zbytek života prodáváním sladké vody, nebo chceš změnit svět?“

Jobs hledal člověka, který nerozumí vůbec počítačům, a tím pádem by neměnil směr, který Jobs nastavil. Zpočátku měli poměrně dobrý vztah, ale nakonec se začaly jejich názory výrazně odlišovat, až nakonec Jobs v roce 1985 odešel ze společnosti, protože ho Sculley zbavil takřka veškeré odpovědnosti a rozhodovacích práv.

Sculley vydržel na křesle šéfa Appli do roku 1993. Dokázal zvýšit prodeje jablečných počítačů z 800 milionů dolarů na 8 miliard dolarů, a tím pádem se počítače Apple II a Macintosh staly nejprodávanějšími počítači společnosti.

Newton MessagePad a Knowledge Navigator

„Jedna z věcí, která mě napadlo, bylo, že společnost by měla být rozdělena na to, co má společnost dělat,“ řekl Sculley. „Existoval jeden kontingent, který chtěl, aby Apple byl více počítačovou společností. Chtěli otevřít architekturu a licencovat ji. Existoval i další kontingent, jehož součástí jsem byl i já, a ten chtěl vzít metodologii Applu (uživatelskou zkušenost a podobně) a přesunout se do nové generace produktů, jako je Newton.“

Sculley byl v Applu považován za outsidera, který neměl světovou vizi jako Jobs. I tak během svého působení ve funkci ředitele dohlížel na některé úžasné projekty výzkumu a vývoje. Jedním z nich byl Newton, často považován za Sculleyho Macintosh. Sculley chtěl uvést novou produktovou řadu, která změní hru.

Podívejte se, jak vypadal Newton MessagePad:

„Byl to Sculleyho Macintosh,“ řekl Frank O’Mahoney, jeden z marketingových manažerů Applu, který na projektu Newton pracoval. „Sculley měl příležitost udělat to, co udělal Steve, ale ve vlastní kategorii výrobků.“

I když Newton nebyl příliš úspěšný, představoval předchůdce dnešního iPhonu, který dnes Applu nejvíce vydělává. Sculley také vytvořil projekt s názvem Knowledge Navigator. Sculley byl totiž přesvědčen, že během devadesátých let se do kurzu dostanou přenosné počítače s dotykovou obrazovkou. Sice se zmýlil o dvě desetiletí, nicméně koncept Knowledge Navigator byl vizí budoucnosti a předchůdcem dnešních iPadů.

Sculley z firmy odešel v roce 1993, kdy se snížily zisky společnosti, prodeje i cena akcií. Ale ještě zůstal u Applu jako předseda, a to do roku 1996.  

john sculley fb

Zdroj: Cult of MacMacWorld

Dnes nejčtenější

.