Zavřít reklamu

V prosinci byl ve Spojených státech americký schválen daňový zákon, který umožňuje Applu a dalším společnostem daňový odpis na repatriaci (navrácení) zahraničních peněz zpět do USA za daleko lepších daňových podmínek. Spekulovalo se o tom, jak cupertinská společnost zahraniční hotovost asi využije, například že koupí Netflix anebo Teslu. Ovšem podle analytiků cupertinská společnost využije peníze mnohem chytřeji, a to na zpětný odkup akcií.

Analytici Jim Suva a Asiya Merchant ze společnosti Citi založili svá tvrzení na slovech CFO Applu, kterým je Luca Maestri. „Pokud se podíváte do historie na to, co jsme v posledních několika letech udělali, viděli byste, že jsme efektivně vrátili našim investorům v podstatě zhruba 100 % našeho volného peněžního toku. A to je přístup, který nyní máme,“ nechal se slyšet Maestri. Že vám jde z jeho slov hlava kolem? Pokusíme se vám je trochu vysvětlit.

Podle analytiků polovina repatriované hotovosti bude použita právě na masivnější zpětný odkup akcií, který by se měl konat v následujících dvou letech. Znamenalo by to, že by se snížil počet akcií (tím, že by je Apple koupil zpět), a tím pádem by se Apple stal cennější, protože by se rázem obchodovalo s méně jeho akciemi, čímž by logicky jejich hodnota značně vzrostla (alespoň krátkodobě).

S prognózou souhlasí i analytici ze společnosti RBC. Apple dodnes zredukoval zhruba 22 % akcií, ovšem nadále ve zpětném odkupu akcií bude pokračovat, a to ještě rychleji a masivněji, než doposud.

apple-stock-akcie-fb

Zdroj: 9TO5Mac

Dnes nejčtenější

.