Zavřít reklamu

Jablečný obchod s aplikacemi App Store je v systému iOS obrovsky důležitý. Právě díky němu lze totiž do iPhonů a iPadů stáhnout spousty aplikací, které každodenní používání produktů od Applu velmi usnadní. Apple si je samozřejmě důležitosti této služby velmi dobře vědom a proto se jí snaží vést co možná nejlépe. Krom striktních pravidel pro vývojáře tak obsah obchodu neustále kontroluje a pokud v něm nalezne aplikace, které se nějakým způsobem neslučují s pravidly Applu, nemilosrdně ji odstraní. Tyto čistky pak podle nejnovějších statistických údajů v minulém roce gradovaly.

App Store v systému iOS nabízí uživatelům více než dva miliony různorodých aplikací. Mezi těmi však čas od času samozřejmě naleznete i aplikace, které se s pravidly Applu neslučují, ale sítem propadly a dostaly se až do obchodu. Mnoho z nich však Apple v minulém roce odstranil. Stejně si pak vedl i u 32bitových aplikací, u kterých skončila s příchodem iOS 11 jejich podpora a tudíž jsou v App Storu zbytečné. I kvůli tomu se tak počet aplikací v minulém roce oproti roku 2016 o něco málo snížil.

appstoregrowth2017-800x609

Jak můžete sami vidět, propad není nijak markantní, ale zaznamenatelný určitě je. Zajímavé je však sledovat i to, jakým tempem roste konkurenční Google Play na Androidu. Jeho velký růst je však zapříčiněn hlavně jednoduchým schvalovacím procesem a velmi benevolentními pravidly, které do něj umožňují vkládat téměř cokoliv. Naleznete v něm tak například i kategorie, které v iOS vůbec místo nemají.

appstorenewapps2017-800x609

Není to však jen snaha Applu vyčistit svůj obchod od balastu, co se na počtu aplikací v App Store podepsalo. Z grafů Appfigures je totiž jasně patrné i to, že v minulém roce odeslali vývojáři na schválení Applu o poznání méně aplikací, konkrétně “jen” 755 tisíc novinek. Toto číslo je o 29 % nižší, než tomu bylo v minulých letech. Otázkou ale zůstává, zda pro vývojáře začal být App Store méně zajímavý či jej nevyhledávají jen a pouze kvůli striktním pravidlům pro jeho aplikace, které musí být kvalitní. 

Ke zkvalitnění App Storu přispěl Apple i jeho razantním redesignováním v iOS 11:

Uvidíme, zda se tedy tohoto trendu Apple přidrží i v letošním roce. Faktem však je, že zkvalitnění App Storu rozhodně na škodu není, takže se na něj za zpomalení růstu jeho obchodu kvůli této snaze rozhodně zlobit nebudeme. 

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.