Zavřít reklamu

Není tomu tak dávno, co jsme vás na našem webu informovali o tom, že Tim Cook tvrdě zkritizoval Facebook za jeho nedávnou aféru. Pokud nevíte, o co se jedná, trochu vám situaci nastíníme. Facebook umožnil společnosti Cambridge Analytica, aby tajně sbírala data 50 milionů uživatelů sociální sítě, a potom je využívala pro účely politického marketingu.

CEO cupertinské společnosti situaci popsal za strašlivou a řekl, že problém je tak velký, že jediným způsobem, jak zajistit, aby se neopakoval znovu, je dobře zpracovaná regulace. „Myslím si, že tato situace je natolik hrozná a tak závažná, že je nezbytné vytvořit nějaké dobře zpracované regulace.“ Pokračoval ještě tím, že se Apple několik let obává, že se může něco takového, jako se stalo Facebooku, skutečně stát. „Bohužel se tato předpověď splnila více než jednou,“ dodal.

Dále byl Cook požádán, aby řekl, co by dělal být na místě Zuckerberga. Cook odpověděl jednoduše: „Nechtěl bych být v takové situaci.“ Zuckerberg na slova Cooka před pár dny reagoval a uvedl, že jeho tvrzení je nepravdivé. „Pokud chcete vytvořit službu, která slouží nejen bohatým lidem, tak musíte mít něco, co si lidé mohou dovolit. Myslím si, že je důležité, abychom všichni nedostali Stockholmský syndrom (syndrom projevující se silným citovým vztahem oběti na útočníkovi – pozn. red.) a opustili společnosti, které tvrdě pracují na tom, aby si účtovaly více a přesvědčily vás, že jim na vás ve skutečnosti záleží, protože to mi připadá směšné.“ Těmito slovy narážel nejspíše šéf Facebooku na to, že lidé s prohlášeními podobně velkých technologických společností typu Apple sympatizují a přitom nevidí, že i ony balancují v této problematice na tenkém ledě.

Cook před několika lety uvedl: „Když je služba online zdarma, nejste zákazníkem, jste výrobkem.“ Zakladatel Facebooku později nazval taková slova za směšná a řekl, že pokud se Apple skutečně stará o své zákazníky, tak by měl mít levnější výrobky.

tim-cook-sad-fb

Zdroj: 9TO5Mac

Dnes nejčtenější

.