Zavřít reklamu

S šéfdesignérem Applu, Jony Ivem, jsme vám již několikrát přinesli velmi zajímavý rozhovor, který poskytl zahraničním magazínům, takže o jeho životě a práci víte opravdu spoustu zajímavých věcí. Pokud si však myslíte, že vás již tento muž ničím nepřekvapí, jste na omylu. Magazínu Vogue  totiž poskytl poměrně zajímavý rozhovor, kdy se jej na jeho práci ptala známá herečka a modelka Naomi Campbell.

Se snědou kráskou se Jony při rozhovoru dotkl hned několika velmi témat. Zavzpomínal například na to, jak jako malý sledoval při práci jeho otce, který byl klenotníkem pracujícím se stříbrem. Díky němu začal klást důraz na líbivý design, u kterého je nutné dotažení každého detailu pro pocit dokonalosti. Naomi pak zajímalo například to, zda je pravda, že spával Jony při vývoji prvního iPhonu ve své kanceláři na zemi, protože na jeho designu pracoval opravdu velmi usilovně. To sice Jony přímo nepotvrdil, prozradil však, že na místech, kde design Apple produktů vzniká, tráví dlouhé měsíce. “Nevím, jestli můžete být dobrým designérem, pokud tohle neděláte,” řekl. 

Další část rozhovoru se dotkla utajování připravovaných produktů a toho, zda s tím nemá Jony problém. Ten však prozradil, že s tajnostmi kolem připravovaných produktů v žádném případě problémy nemá. Zastává totiž názor, že je zbytečné cokoliv, co není dokončené, ukazovat. “Nápady jsou velmi křehké. Když si nejste zcela jisti, zda daná věc dokonale funguje, je celá myšlenka této věci poměrně zranitelná. Proto je lepší, když jste v tomto ohledu opatrní. Předčasná kritika totiž může uzavřít cestu něčemu, co si rozhodně šanci zaslouží,” myslí si. 

Hodnoty otce Applu jsou pořád aktuální 

V rozhovoru však Jony zavzpomínal i na Steva Jobse, který na něj při tvorbě nových produktů velmi vsázel. V paměti Jonymu utkvělo například to, jak svobodně Steve přemýšlel či že se neohlížel na pravidla, která byla vnímána jako jakýsi standard. Při své práci byl pak mimořádně optimistický a čišilo z něj nadšení. Ostatně, přesně takový by měl každý vizionář být. Přes “Jobsovu optiku” se pak snaží Jony nahlížet i při náboru nových zaměstnanců do Applu, které by měly pracovat v jeho týmech. “Hlavní věc je, jak se dívají na svět a jaké mají hodnoty,” říká a dodává “Stevovo dědictví, které nám přenechal, jsou jeho hodnoty a jakási víra ve snahu, která se pak přetaví na úspěch”. 

Z Jonyho slov je tak poměrně jasně patrné, že se Apple snaží stále Stevových myšlenek přidržovat a jeho ideje dodržovat. Doufejme, že se tedy této myšlenky přidrží co nejdéle a neopustí od ní ani po odchodu lidí, kteří s otcem jablečné společnosti osobně spolupracovali. 

vogue-apple-for-online

Dnes nejčtenější

.