Zavřít reklamu

O pašování iPhonů z Hongkondu či jiných zemí do Číny jsme vás na našem webu informovali již několikrát. Cena jablečných telefonů je totiž v Číně poměrně vysoká a někteří vychytralí “obchodníci” se proto snaží této skutečnosti využít a čínským zákazníkům prodat své propašované iPhony ze zahraničí za nižší ceny, než které by museli zaplatit o prodejců v Číně. Způsobů, jak iPhony do země pronést je pak celá řada. Před pár dny byl ale odhalen čínskými celníky nový opravdu zajímavý způsob pašování. V hlavní roli jsou drony.

Podle agentury Reuters zadrželi celníci 26 podezřelých, kteří pašovali z Hongkongu do pevninské Číny iPhony pomocí dronů. Pokud si však myslíte, že je na drony zkrátka navěsili, jste na omylu. Drony totiž pašeráci využili k natažení zhruba dvousetmetrových kabelů, které spojovaly Hongkong s pevninou a po nich pak iPhony posílali. Za noc byli prý schopni takto distribuovat zhruba 15 tisíc kusů jablečných telefonů, což je opravdu obrovské číslo. Není se tak čemu divit, že toto počínání úřadům neuniklo po celníci jej zatrhli. Podle odhadů prý tímto pašováním způsobili škodu zhruba za 80 milionů dolarů. 

První případ svého druhu

Zajímavé je, že na tiskové konferenci, která kvůli tomuto případu proběhla, zaznělo, že se jedná o první případ, kdy byly drony využity pro pašeráctví přes hranice. S ohledem na přísná pravidla pro majitelé dronů se však nejspíš není příliš čemu divit. V Číně si totiž musíte svůj dron zaregistrovat, díky čemuž jste tak úřady de facto sledování, což vás má od podobných činností odradit. 

Uvidíme, jak si tedy v Číně či dalších zemích s podobnými pašeráckými novinkami poradí. Vzhledem k tomu, že obliba dronů neustále roste, to však budou mít celníci po celém světě neuvěřitelně těžké. 

DJI Spark drone FB

Zdroj: macrumors

Dnes nejčtenější

.