Zavřít reklamu

V posledních několika měsících jsme vás mnohokrát informovali o tom, že cupertinská společnost začala vyvíjet vlastní grafické čipyčipy pro správu napájení, což pouze naznačuje, že se Apple snaží výrobu komponent pro jablečná zařízení přesunout pod vlastní střechu. Apple by si však mohl vyrobit mnohem více vlastních součástek, a tím ukončit svou závislost na mnoha dodavatelích.

Baterie

Před měsícem vypluly na povrch informace, že chce Apple začít vykupovat jednu z hlavních surovin pro výroby baterií přímo od těžařů. Apple má totiž obavy z nedostatku kobaltu, tedy suroviny potřebné pro výrobu lithium-iontových baterií, a proto začal jednat s těžařskými společnostmi o jeho nákupu. Ovšem důvod, proč se začal kalifornský gigant zabývat výkupem kobaltu, může být i to, že si chce komponentu vyrábět sám.

Jedná se čistě o spekulaci, nicméně pokud by si Apple sám navrhl a vyrobil baterii, měl by nad komponentou, která mu způsobila značné potíže, větší kontrolu.

Displeje

V polovině března jsme vás zase informovali o tom, že Apple zřejmě vyvíjí microLED displeje pro své budoucí produkty. Údajně má k těmto účelům závod v kalifornském městě Santa Clara. Za několik let by se tak mohly microLED displeje jako první objevit na Apple Watch, a potom i na iPhonech.

Apple momentálně spoléhá na Samsung, který mu jako jediný dodává OLED displeje pro iPhone X. Cupertinská společnost však má zájem o to, aby nebyla závislá pouze na jedné firmě, a proto začíná pracovat na vlastním řešení. Nejsou to však jen microLED displeje, které by si chtěl Apple údajně vyrábět sám. Spekuluje se totiž i o tom, že jablečná společnost testuje svou vlastní linku na OLED displeje, kterými by by rád své budoucí produkty osadil.

Koprocesory

Začátkem letošního roku server Bloomberg uvedl, že jablečná společnost plánuje v letošním roce vybavit několik MacBooků a Maců vlastními koprocesory série T, jako to udělal už v případě MacBooku Pro s Touch Barem s čipem T1 či nadupaného iMacu Pro s čipem T2. Zdá se však, že Apple seznam Maců s jeho vlastními koprocesory v letošním roce rozšíří.

Krom správy SSD disků, vyvážení bílé barvy, přední kamerky či zvuku je velkou zbraní čipu T2 zabezpečení. Lze totiž díky němu vytvořit z iMacu Pro prakticky nedobytnou pevnost. Vše lze nastavit ve speciálním pragramu Startup Security Utility, který vytvořili vývojáři speciálně pro iMac Pro. Na MacBooku Pro slouží čip T1 pro řízení Touch Baru.

iMac Pro:

Procesory pro Mac a MacBook

Předpokládá se, že v několika modelech počítačů Mac a MacBook by se mohl objevit koprocesor T3. Ještě navíc mnozí analytici věří, že je jen otázkou času, kdy kalifornská společnost začne navrhovat a vyrábět vlastní procesory pro své počítače.

Byla by to obrovská změna. V současné době Intel vyrábí procesory v podstatě pro všechny Macy. Ovšem poslední zprávy o tom, že procesory Intel obsahují závažnou hardwarovou chybu, kvůli které mohou hackeři získat citlivé informace z počítačů, utvrdily Apple pouze v tom, že by měl pracovat na vlastních CPU.

Širší nabídka čipů

V loňském roce se objevily dvě zprávy, které naznačovaly, že Apple vytvoří vlastní čipy pro správu napájení a grafické čipy, což značně znepokojilo dosavadní dodavatele cupertinské společnosti. Pokud jde o grafické čipy, Apple již vybavil své iPhony 8 a X vlastními grafickými jednotkami. Co se však týká čipů pro správu napájení, analytici předpovídají, že ty by se mohly v jablečných telefonech objevit v příštím roce.

Uvidíme, zda se tedy Apple skutečně k výrobě některého z těchto komponentů v budoucnu uchýlí či nikoliv. Pravdou však je, že jeho nároky na dodavatele jsou opravdu vysoké a samovýroba by tak pro něj mohla být v některých ohledech výhoda.

macbook fb

Zdroj: iDropNews

Dnes nejčtenější

.