Zavřít reklamu

Meno Tim Sweeney nie je v hernom priemysle žiadnym novým alebo neznámym pojmom. Otec známeho štúdia Epic Games a jedna z významných osôb stojaca za zrodom Unreal Engine vidí príchod AAA titulov do sveta smartfónov ako začiatok novej hernej éry.

Ak sa nepovažujete za úplného nováčika v dimenzii videohier, tak štúdio Epic Games určite neušlo vašej pozornosti. Od roku 1991 prispieva do hernej komunity titulmi ako sú napríklad Unreal, Gears of War, Infinity Blade či Bulletstorm, ktoré svojho času bez pochyby patrili medzi kasové trháky. Do zoznamu úspešných počinov firmy, sa veľkými písmenami zapísala hra Fortnite, ktorá na poli Battle Royale hier momentálne nedáva konkurencii takmer žiadnu šancu.  Nosné základy pre spomínaný videoherný kolos položil Tim Sweeney, zakladateľ a generálny riaditeľ tejto značky. Sweeney počas konferencie GDC povedal pár slov nie len k spomínanému fenoménu Fortnite, ale aj k všeobecnému faktu prinášania úspešných titulov na naše mobilné telefóny.

Smartfóny ako cieľová skupina game-developerov

Videoherný priemysel sprevádza počítače a celkovo technológie prakticky od ich samotného vzniku. Milióny hráčov po celom svete majú k dispozícii kvantá herných titulov a rovnako aj zariadenia, na ktorých si môžu vychutnať herný zážitok. No povedzme si pravdu, málokoho napadne pojem smartfón ako prvý, keď sa povie slovo videohra. Ešte donedávna boli mobilné telefóny prehliadané zo strany veľkých herných štúdií (česť výnimkám) a všetky oči boli uprené smerom ku konzolovej a PC komunite. No poslednú dobu sa vrece s mobilnými hrami doslova roztrhlo a čoraz častejšie počujeme o príchode nových herných značiek na iOS.

Učebnicovým príkladom je hra Fortnite. Tim Sweeney vníma príchod Fortnitu ako prelomenie bariér medzi Xboxom, PS4 a mobilnými telefónmi a vraví, že práve podobné kroky budú viesť k novej etape hrania hier na smartfónoch. „Hodnú chviľu sa zdalo, že herný priemysel v dimenzii smartfónov stagnuje. Každoročne vychádza v App Store viac ako 100 000 titulov. Mnoho z nich je závislých od reklám a peňažných príspevkov a len malé percento z nich je skutočne hrateľné. Videoherný priemysel jednoznačne potreboval revitalizáciu.“ Týmito slovami charakterizoval Sweeney situáciu odrážajúcu momentálny stav obsahu digitálnych obchodov v telefónoch. Takisto dodal, že momentálne je tento trh hlavným záujmom z pohľadu Epic Games.

https://cdn.gamer-network.net/2018/articles/2018-03-21-14-23/fortnite_jailbreak_1200px.jpg/EG11/resize/714x-1

Cross-Play: budúcnosť herného priemyslu

Výborným príkladom renesancie mobilných hier sú tiež PUBG alebo ARK Survival Evolved. Sweeney ďalej vysvetľuje fakt, že v krajinách moderného sveta môže byť užívateľom týchto titulov takmer každý. Nezaléží či vlastníte konzolu, počítač,  Android alebo iOS, otvorený cross-play je tu pre všetkých. Práve táto skutočnosť je veľkým lákadlom pre rozšírenie komunity a zároveň pre upevnenie jej väzieb. CEO štúdia Epic ďalej dodal: „Neviem si predstaviť lepší spôsob rastu konzolového priemyslu, ako príchod mladej generácie, ktorá si užíva veľké tituly (napríklad Fortnite) na iOS a Android zariadeniach a následne ich vyskúša na obrazovkách televízorov v spojení s novou generáciou PS alebo Xbox.“

„Hry sa stali unikátom vo svete socializácie, podobne ako Facebook alebo Twitter. A socializovať sa môžete jedine so skupinou priateľov  alebo ľudí, s ktorými danú skúsenosť zdieľate. Rovnako ako na obrazovkách, tak aj v reálnom svete, je nevyhnutné odstrániť bariéry stojace medzi jednotlivými hernými tábormi“. Takto okomentoval Sweeney funkciu cross-play medzi všetkými platformami.

Prvý tohtoročný kvartál zožal obrovský úspech, týkajúc sa príchodu známych titulov na displeje mobilných zariadení. Ostáva nám len čakať, ktoré herné pecky sa pripíšu na zoznam.

Hru Fortnite z dielne štúdia Epic Games môžete vyskúšať aj vy, úplne zadarmo.

[appbox appstore id1261357853]

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/64/GDC_2016_TXT8604_Tim_Sweeney_%2825730674112%29.jpg

Zdroj: gamesindustry.biz

 

Dnes nejčtenější

.