Zavřít reklamu

Když Apple představil na loňské WWDC svou platformu pro rozšířenou realitu ARKit, neskrýval nadšení. Dokonce i Tim Cook po představení této novinky v několika rozhovorech uvedl, že je z ARKitu doslova nadšený a chce se mu z něj skoro až křičet radostí. Jsou však z této novinky, která na jablečné telefony dorazila v září 2017 jako součást iOS 11, nadšeni i samotní uživatelé?

Na to, jak moc jsou mezi nimi aplikace založené na ARKitu oblíbené, si posvítila výzkumná společnost SensorTower, která nám přinesla podobný průzkum již před několika měsíci. Z jejího zkoumání vyplynulo, že od září bylo do iPhonů či iPadů nainstalováno více než 13 milionů AR aplikací, což je jistě velmi solidní číslo. Tím spíš, když je ARKit podporován pouze na novějších smartphonech.

Nejvíce táhnou hry

Kdybychom se pak zaměřili na samotné aplikace, zjistili bychom, že 47 % všech stažených AR aplikací tvoří hry. Ty se totiž vývojářům daří vyvíjet opravdu znamenitě, což samozřejmě hráče láká. Hry tohoto typu jsou přeci jen v App Store novinka, takže si je chce alespoň vyzkoušet prakticky každý, kdo má telefon či tablet s podporou ARKitu. Co se pak týče dalších kategorií, 14 % aplikací tvoří utility, 11 % pak aplikace z kategorie Lifestyle a zbytek aplikací je pak rozprostřen ve zbývajících procentech.

Podle výzkumníků je nyní v App Store více než 2000 aplikací založených na ARKitu, přičemž jejich počet ještě výrazně naroste. Jablečná rozšířená realita je totiž zatím pořád vcelku nová a Apple jí bude i nadále vylepšovat, aby dal do rukou vývojářům daleko více možností, jak se realizovat. V iOS 11.3 například přijde ARKit 1.5, který by měl přinést lepší rozpoznávání nerovných ploch a podobné věci. V červnu se pak dá očekávat příchod ARKitu 2.0.

arkit fb

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.