Zavřít reklamu

Hlavním rozdílem mezi iPadem páté generace a 10,5palcovým iPadem Pro je podpora Apple Pencil. Ta vzhledem sice připomíná klasickou tužku, ovšem nabízí daleko více funkcí. Ale cupertinská společnost přidala kompatibilitu s Apple Pencil pouze dražším iPadům s označením Pro. Bohužel, nejlevnější iPad Pro s 10,5palcovým displejem vyjde na 19 990 korun, což mnohé zákazníky odrazuje. Před pár dny však spatřil světlo světa iPad šesté generace, jehož cena začíná už na 8 990 korunách, přičemž na rozdíl od svého předchůdce se liší tím, že podporuje Apple Pencil. Podívejme se tedy na rozdíly mezi iPadem šesté generace a iPadem Pro.

Sice to na první pohled vypadá, že šestá generace iPadu a menší varianta iPadu Pro jsou díky podpoře Apple Pencil takřka stejná zařízení, nicméně v mnohém se odlišují. I nadále iPad Pro nabízí rychlejší procesor, lepší kameru a lepší displej, což jsou důvody vyšší pořizovací ceny.

Takový iPad Pro používá například technologii ProMotion s obnovovací frekvencí 120 Hz, díky které iPad reaguje na Apple Pencil a veškerý jeho pohyb po obrazovce plynuleji, ostřeji a citlivěji. Jeho latence, tedy nepatrné zpoždění mezi začátkem tahu a zobrazením čáry na displeji, je tak nízká, že lidské oko ji ani nezaznamená.

Podívejte se na iPad Pro:

Další předností iPadu Pro, kterou šestá generace iPadu nemá, je technologie True Tone, která upravuje vyvážení bílé na displeji tak, aby odpovídalo okolnímu osvětlení. V neposlední řadě se iPad Pro pyšní jasnějšími a živějšími barvami.

Podívejte se na iPad šesté generace:

Přesouváme se nyní k procesorům a dalším hardwarovým specifikacím. Dražší iPad Pro má uvnitř čip A10X Fusion z roku 2017, zatímco iPad je vybaven čipem A10 Fusion z roku 2016, který je například u iPhonu 7 a iPhonu 7 Plus. Znamená to tedy, že iPad Pro má výrazně vyšší rychlost procesoru a GPU, takže je o něco rychlejší než iPad, ovšem při každodenních úkonech to nepoznáte.

Pokud je pro vás důležitá kvalita fotoaparátu, iPad Pro má nejnovější 12megapixelový fotoaparát se světelností f/1,8, který je lepší než 8megapixelový fotoaparát se světelností f/2,4, který najdete na novém iPadu. Dále fotoaparát iPadu Pro podporuje celou řadu funkcí, které iPad nemá, jako je blesk, stabilizace pro živé fotky, široká paleta barev, nahrávání 4K videa a další.

Přední fotoaparát u iPadu Pro má 7 megapixelů, zatímco u šesté generace iPadu má pouze 1,2 megapixelů. Podívejte se na následující srovnávací tabulku, která ukazuje rozdíly mezi iPadem Pro, iPadem šesté generace a iPadem páté generace.

ipad pro ipad seste generace tabulka

Jestliže potřebujete co nejrychlejší a nejtenčí zařízení s co nejlepším displejem, potom investujte do iPadu Pro. Pokud však preferujete cenově dostupnou variantu, sáhněte spíše po iPadu, který také podporuje Apple Pencil. Za cenu, kterou za něj Apple chce, se totiž pro méně náročné uživatele určitě vyplatí. Pokud by vás pak zajímalo, v čem se liší letošní iPad 6. generace od jeho loňského předchůdce, mrkněte na tento článek.

ipad pro vs ipad

 

Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.