Zavřít reklamu

O Indii se ve spojitosti s Applem mluví v poslední době poměrně intenzivně. Hlavním důvodem je především snaha jablečné společnosti prosadit se na tamním trhu, což chce dokázat prodejem levných iPhonů SE. Zatímco však byla doposud tomuto plánu nakloněna i indická vláda, protože v něm viděla jisté rozdmýchání ekonomiky, v budoucnu by tak přívětivá být k Applu nemusela. Jablečné společnosti totiž pohrozila, že jí požene kvůli neschválení její aplikace před soud.

Jedním z nejpalčivějších problémů Indie jsou nevyžádané hovory prodejců a textové zprávy s podobným obsahem. Ty totiž obtěžují Indy opravdu ve velké míře, což si uvědomuje i Indická vláda. Rozhodla se proto vytvořit aplikaci Do-Not-Disturb, která měla uživatelům smartphonů umožnit velmi snadné nahlašování těchto otravných zpráv a hovorů. Díky těmto hlášením by pak měla vláda možnost proti společnostem, které tyto věci provozují, rázně zakročit. Tato na první pohled ušlechtilá myšlenka se však setkala s odporem a nepochopením ze strany Applu.

Apple by rád v Indii zaujal hlavně iPhony SE: 

Porušuje pravidla

Jablečná společnost je přesvědčena o tom, že přijetím této aplikace do svého App Storu by porušila svá pravidla, protože by skrze ní získala třetí strany přístup k protokolům hovorů a zpráv. K těm je však přístup kvůli ochraně osobních údajů samozřejmě zakázán. A jak se zdá, za svým přesvědčením si stojí i více než rok a půl po prvním pokusu Indů vložit aplikaci do App Storu.

Loni v létě byl Apple vládou označen za jakéhosi nepřítele spotřebitelů, protože je svým přístupem proti nim. Když se však Apple nezalekl ani tohoto, začala indická vláda naznačovat, že by mohla v budoucnu přijmout různá regulační opatření, která by Apple určitým způsobem poškodila, čímž jej chtěla donutit ke spolupráci. Na tu záhy Apple částečně kývl s tím, že Indům s vývojem aplikace pomůže, aby sám pohlídal její funkce. Od té doby se ale situace nepohnula. Pomyslný klid přerušilo až nedávné dotázání se vlády, co přesně může upravená verze aplikace nabídnout. Na to sice Apple reagoval slovy, že na vývoji pracuje a snaží se najít s Indy společnou řeč, indické vládě to však nestačilo. Vedoucí telekomunikačního regulačního orgánu Indie totiž agentuře Reuters řekl, že se vláda chystá podniknout příslušné soudní kroky.

Celá zápletka tak bude nejspíš ještě hodně zajímavá a je skutečně možné, že skončí u soudu. Jelikož však chce Apple na indickém trhu uspět, mohli bychom se dočkat i mimosoudní domluvy, která by vznik aplikace posvětila.

iphone-india-fb

Dnes nejčtenější

.