Zavřít reklamu

O tom, že mají bezpečnostní složky velké problémy s pronikáním do některých zařízení a především pak těch jablečných jsme vás na našem webu informovali již mnohokrát. Ostatně, Apple leží vyšetřovatelům z FBI kvůli svému striktnímu přístupu k soukromí uživatelů “v žaludku” a už několikrát se proto stal z jejich strany terčem kritiky. I kvůli tomu se proto snaží úředníci v USA s FBI a technologickými společnostmi domluvit na východisku, na které by byli ochotni přistoupit všichni zúčastnění. Jak se však zdá, vyjednávání se ke konci rozhodně neblíží.

Podle zpráv deníku New York Times se v poslední době jednání o snadnějšímu přístupu do zabezpečených mobilních telefonů ještě více zintenzivnilo. Vyšetřovatelé totiž požadují nástroje, kterými budou schopny odemknout jakýkoliv smartphone či podobná zařízení. Tato “zadní vrátka”, kterými by se dalo do telefonů proniknout, však vyvolávají u Applu značné obavy.

Zavedení podobné novinky je pro Apple nemyslitelné 

Podle slov šéfa softwarového inženýrství Craiga Federighiho by tyto nástroje neměly v žádném případě oslabit bezpečnost samotných zařízení, což se však kvůli implementaci oněch “zadních vrátek” nedá tak úplně očekávat. “Návrhy, které navrhují poskytnutí “klíče” k datům zákazníků” někomu jinému než zákazníkovy, způsobí nové nedostatky v zabezpečení produktu,” myslí si Federighi a dodává, že jakési oslabování bezpečnosti je pro Apple nesmysl i kvůli tomu, že právě kvůli vysoké míře zabezpečení na ně zákazníci spoléhají. Je tedy jasné, že by se u nich tato novinka setkala s vlnou kritiky.

Z Craigových slov je tedy víceméně jasné, že Apple svůj postoj k nástrojům umožňujícím proniknutí do zařízení v žádném případě nezměnil, čemuž se však po ostrém výroku Tima Cooka, který přirovnal tyto nástroje k jakési softwarové rakovině, nemůžeme divit. Je však vůbec v silách Applu těmto tlakům odolávat i do budoucna?

apple-fbi

Dnes nejčtenější

.