Zavřít reklamu

Wikipedii navštívil ve svém životě alespoň jednou snad každý z nás. Tato studnice informací totiž obsahuje takřka vše, na co si jen člověk vzpomene a již nesčetněkrát díky tomu dokázala vytrhnout trn s paty kdejakému studentovi. I velké technologické společnosti na její obsah spoléhají a své umělé asistentky směrují právě na informace na ní, které z ní pak přebírají a uživatelům poskytují. Jak se však zdá, ne všichni jsou tuto službu ochotni náležitě ocenit.

Ačkoliv je Wikipedia zdarma a může z ní čerpat prakticky kdokoliv s jakýmkoliv účelem, na její chod se dá samozřejmě přispět, což lze brát jako jakési poděkování za informace, které jsou na Wikipedii lehce dohledatelné. Podle finanční ředitelky Lisy Grunwell se však k přispívání některé velké společnosti využívající služby Wikipedie v čele s Applem a Amazonem nemají.

Šetří se na všech frontách

Přestože Siri od Applu i Alexa od Amazonu z Wikipedie čerpají, ani jedna ze společností se ke štědrým darům rozhodně nemá. Zatímco Apple se zmohl v loňském roce skrze zaměstnance zhruba na 50 tisíc dolarů, od Amazonu neeviduje Wikipedie ani cent. A jen tak mimochodem, Google daroval Wikipedii za její služby ve stejném období více než milion dolarů. Není se tak čemu divit, že je toto počínání v očích některých představitelů Wikipedie vnímání za jakési vykořisťování, kvůli kterému cítí křivdu.

Je poměrně zajímavé, že Apple, který se navenek prezentuje jako “lidumil”, který se nezdráhá přispět na mnoho dobročinných akcí, přispívat Wikipedii opomíjí, přestože jí k fungování své asistentky aktivně využívá.

Dnes nejčtenější

.