Zavřít reklamu

Loňské iPhony 8 a iPhone X jsou vůbec prvními jablečnými telefony s podporou bezdrátového nabíjení. Apple však zatím vlastní podložku v nabídce nemá, a tak nám nezbývá nic jiného, než nahlédnout do portfolia jiných značek. Do této kategorie spadá i značka Zens, která má v nabídce různé modely od klasických podložek až po stojánky. I proto jsme v redakci vyzkoušeli hned tři z nich, kdy každá podložka má své určité vlastnosti, díky kterým je zajímavá.

Ještě než se podíváme na každou nabíječku samostatně a vyzdvihneme si jejich pozitiva i negativa, pojďme si shrnout, jaké rysy mají společné. Všechny tři modely mají nejenom stejného výrobce, ale také několik vlastností. V první řadě disponují Qi certifikací, což zaručuje nejenom jejich spolehlivost, ale také plnou kompatibilitu se všemi telefony podporují Qi standard, mezi něž se řadí právě i nové iPhony. Další společnou výhodou je automatické vypnutí napájení, když se zřízení plně nabije, což se vyplatí především uživatelům, kteří nabíjejí telefon přes noc. Poslední vlastností je naprosto minimální odběr ve chvíli, kdy je podložka připojená do sítě, ale nenabíjí žádné zařízení.

Jednoznačně nejzajímavější z celé trojice nabíječek od Zens je model ZESC06B. Jedná se totiž o podložku, kterou můžete snadno proměnit ve stojánek. Právě zmíněná vlastnost se obzvlášť hodí majitelům iPhonu X. Když ji umístí na vhodné místo, tak se při přijmutí notifikace stačí na telefon jenom podívat a okamžitě se zobrazí obsah nové zprávy. Díky ideální poloze telefonu je Face ID totiž schopno snadno neskenovat obličej. Navíc při rozložení je možné si velikost stojánku upravit přesně na míru telefonu. Nabíječka je zhotovena převážně z plastu, který je však pogumovaný, aby nepoškrábala telefon. Na spodní straně se nachází čtveřice protiskluzových podložek a na zadní hraně pak nejdeme micro-USB port, nad nímž se ještě ukrývá dioda pro indikaci nabíjení.

Funkce stojánku ale není jediná výhoda nabíječky. Za zmínku rozhodně stojí i podpora rychlého bezdrátového nabíjení, kdy podložka disponuje výkonem 10 W. Ten je přitom více než dostačující pro nejnovější iPhony, které od iOS 11.2 podporují příkon 7,5 W. iPhone X se tak z úplného vybití opět plně nabije za něco málo přes 3 hodiny. Abyste však deklarovaného výkonu dosáhli, je potřeba si k podložce přikoupit ještě dostatečně silný adaptér s výstupním výkonem 15 W (9V, 1,67A). V balení se totiž kromě nabíječky nachází jenom micro-USB kabel.

Druhým modelem je Zens ZESC02B. Jedná se o úplně klasickou podložku obdélníkového tvaru, která je opět vyrobena převážně z plastu s pogumovaným povrchem. Podobně jako její výkonnější sestřička má na spodku čtveřici protiskluzových podložek a na boku indikační diodu. Její velká výhoda však spočívá v tom, že je dodávána rovnou s příslušným adaptérem. Není tak potřeba nic dokupovat a jakmile vám nabíječka dorazí, můžete ji okamžitě začít používat a máte stoprocentní jistotu, že bude podávat maximální možný výkon. I díky tomu tak nedisponuje klasickým micro-USB, ale portem DC2.5, do kterého pasuje koncovka kabelu od adaptéru.

Jedinou nevýhodou nabíječky je absence podpory pro rychlé bezdrátové nabíjení. Podložka zkrátka nemá dostatečný výkon a dobije váš iPhone přibližně stejně jako standardní 5W adaptér dodávaný k jablečným telefonům. Na druhou stranu mnohé potěší cena, která se zastavila na 869 Kč, což je za nabíječku prodávanou přímo s adaptérem slušné. Pro srovnání, nabíječky od jiných výrobců, ke kterým je přibalený adaptér, se prodávají téměř dvojnásobně dráž, na druhou stranu ale většinou podporují rychlé nabíjení.

Do třetice tu máme model ZESC05B, což je mimo jiné vůbec nejmenší bezdrátová nabíječka, se kterou jsem se v životě setkal. S rozměry 6,2 x 6,2 x 1,2 cm a hmotností 35 gramů se jedná o skutečně kompaktní podložku, kterou hravě strčíte i do kapsy. Designově se povedla a působí tak nejenom nenápadným, ale také elegantním dojmem. Ačkoli je kompletně z plastu, hrany a spodek díky svému barevnému zpracování evokují, že jsou z kovu. Horní část je pak plastová a potažená gumou. Na spodku znovu nechybí protiskluzová podložka, ovšem tentokrát ve tvaru kružnice. Na hraně vpředu najdeme diodu a vzadu micro-USB port.

Už na základě velikosti je více než jasné, že podložka nepodporuje rychlé bezdrátové nabíjení. Podle dokumentace je schopna dodat výkon 5 W, tedy stejně jako standardní adaptér od Applu. Nicméně efektivita bezdrátového nabíjení je o něco menší, a tak i výsledná rychlost dobíjení je o něco nižší. V balení najdeme jenom micro-USB kabel, tudíž opět musíme sáhnout po vlastním adaptéru. Stačit však bude například nabíječka od iPadu, která má dostatečný výkon. I přes absenci adaptéru a podpory rychlého nabíjení se ale jedná o zajímavou podložku, která na stole působí nenápadným dojmem, je skladná a snadno přenosná. Kupodivu i na své malé rozměry se na ní iPhone nabíjí zcela bezproblémově a není potřeba hledat ideální polohu, zkrátka funguje za všech okolností.

Bezdrátové nabíjení podporují pouze modely iPhone 8, iPhone 8 Plus a iPhone X!

Zens bezdratova nabijecka FB 2

Dnes nejčtenější

.