Zavřít reklamu

iPhony jsou ve světě považovány za jedny z nejbezpečnějších telefonů, do kterých je bez znalosti přístupového kódu či naskenovaného otisku prstu nebo tváře takřka nemožné se dostat. Tato skvělá vlastnost však přidělává vrásky na čele policistům po celém světě, kteří občas přístup do iPhonu kvůli řešení různých zločinů potřebují. Jednou z možností, kterou vyšetřovatelé čas od času mají, je pak použití otisku prstu mrtvého pachatele k odemčení jeho smartphonu. Je však tato možnost s ohledem na zákony proveditelná? Na toto téma se zaměřili redaktoři časopisu Forbes, kteří získali od různých amerických vyšetřovatelů spoustu poměrně zajímavých informací. Jedno je však již nyní jisté – otisky mrtvol se pro odemykání iPhonů s technologií Touch ID používají.

Hlavní příčinou, proč se policisté do telefonů pachatelů mnohdy nedostanou, není paradoxně zabezpečení Applu, ale jejich chyba. V minulosti se totiž prý již několikrát stalo, že o přístup do telefonu se začala police zajímat až pár dní po trestném činu, kvůli čemuž však již bylo mnohdy Touch ID deaktivováno a do telefonu se tak jinak než skrze kód nedostali. Pokud se však policie podobných chyb vyvaruje, s proniknutím do telefonu většinou problém nemá. Například jeden detektiv z Ohia potvrdil, že žádný soudní příkaz k proniknutí do telefonu zemřelého nepotřebují, protože mrtví již právo na ochranu soukromí nemají. Díky tomu by tak mělo být odemykání jejich prsty prakticky beztrestné. Díky tomu tak lze nejen prokázat různé zločiny, ale například i informovat oběti pozůstalých, na které naleznou policisté v telefonech kontakty.

Mrtvý v budoucnu otevře i Face ID

Poměrně zajímavé je, že policie počítá do budoucna i s odemykáním iPhonů X pomocí skenu mrtvých majitelů. Ačkoliv je u této technologie potřeba otevřít oči, jeden bezpečnostní výzkumník zjistil, že je v jistém ohledu odemykání skrze něj jednodušší než skrze Face ID. Údajně totiž pro odemknutí stačí zachytit pouze jedno oko, které následně skenujete z více úhlů. Se stoprocentní jistotou to však zatím potvrdit nemůže, protože se podle jeho slov zatím žádný případ, ve kterém by bylo potřeba odblokovat telefon skrze Face neobjevil. Na druhou stranu je však jasné, že o určitých postupech policie veřejně mluvit nebude a tudíž je možné, že i odemykání iPhonů skrze tváře zemřelého již praktikuje.

touch id

Dnes nejčtenější

.