Zavřít reklamu

Zhruba před rokem v hlavním městě amerického státu Severní Karolína zasáhl rozestavěnou budovu jeden z největších požárů v historii města za posledních 200 let. Tamní policie po prohlídce místa zjistila, že za požárem stojí nějaký žhář, ovšem vůbec neměla tušení, o koho by mohlo jít. Bývalý zaměstnanec cupertinské společnosti T. Greg Doucette, který momentálně pracuje jako advokát, prozradil, jak se policie ve městě Raleigh snažila zjistit, kdo požár způsobil.

Policisté předložili Googlu příkaz, aby poskytl informace o všech Android zařízeních, které se v daném dni nacházely na daném místě. Doucette uvedl, že to bylo poprvé, kdy viděl nějaký takový příkaz. Jakmile se média dozvěděla, že policie vydala takové nařízení technologickému gigantu, začala prozkoumávat další případy, neboť chtěla vypátrat, zda policie takovým způsobem postupovala poprvé či nikoliv. Pátrání posléze ukázalo, že tomu tak skutečně je.

Doucette  řekl, že momentálně zjišťuje, zda jsou takové rozkazy ze strany donucovacích orgánů zákonné, i když je policie využívá poměrně často. Vyplulo totiž na povrch, že policejní oddělení ve městě Raleigh nařídilo Googlu poskytnout údaje o poloze uživatelů v nejméně čtyřech případech v loňském roce. Pokud bychom se podívali dále do minulosti, tak za poslední tři roky místní policie vydala devatenáct takový příkazů Googlu. Informace však pomohly k zatčení zločince pouze v jednom případu ze čtyř.

Google má k dispozici obrovské množství údajů o poloze uživatelů, a to především díky chytrým telefonům a aplikacím. Uživatelé se ale mohou sami rozhodnout, zda poskytnou informace o své poloze, což ale většinou kvůli většímu komfortu udělají. Doucette připouští, že i on používá cloud Googlu, a tím se vlastně vzdává jakéhosi maximálního soukromí, ale vůbec mu to nevadí, protože se mu líbí technologické pokroky, které vznikají díky tomu, že uživatelé poskytují tyto údaje vývojářům a technologickým firmám.  

25373-34374-25297-34130-raleigh-l-l

Zdroj: Apple Insider

Dnes nejčtenější

.