Zavřít reklamu

Dock je na našem Macu nebo MacBooku věc, kterou využíváme nespočetně krát, a to každý den. Pomocí Docku se totiž můžeme dostat tam, kam přesně potřebujeme. Ať jsou to složky pomocí Finderu, App Store k zobrazení aktualizací a nebo Photoshop pro každodenní práci. Vždycky v Docku klikneme na ikonu, kterou chceme spustit, nebo vyvolat nějakou akci. Dock je samozřejmě přizpůsobitelný, a to takovým způsobem, že si do něj můžete přidat nebo odebrat zkratky ke spuštění aplikací. Taktéž tyto ikony můžete různě popřehazovat. V dnešním článku vám ale ukážu jeden trik, o kterém jste určitě nevěděli. Tento trik přesune přizpůsobení Docku na úplně jinou úroveň. Spočívá to v tom, že si můžete do Docku přidat jakési neviditelné ikony, které můžou jednotlivé aplikace oddělovat a nebo pomocí nich můžete tvořit skupiny.

Jak vložit neviditelné ikony do Docku

Existují dvě neviditelné ikony, které si do Docku můžete přidat. Jedna je menší a druhá je větší – ukážeme si, jak je přidat obě. Vše, co k tomuto triku potřebujete, je macOS zařízení. Není potřeba žádná aplikace třetí strany, jelikož se vše bude odehrávat v Terminálu.

Abychom otevřeli Terminál, klikneme v pravém horním rohu v horní liště na lupu, která aktivuje Spotlight. Do okna Spotlightu, které se zobrazí, stačí napsat Terminál a potvrdit volbu stisknutím klávesy Enter. Terminál můžete taktéž najít ve složce Utility, která se nachází v Launchpadu. Poté, co otevřete Terminál, stačí zkopírovat jeden z příkazů níže. Příkaz zobrazíte kliknutím na určitý nadpis. Jeden příkaz je pro přidání menší mezery a druhý příkaz pro přidání větší mezery.

Příkaz pro vložení menší mezery

Příkaz pro vložení větší mezery

Rozdíl mezi malou a velkou mezerou:

macos_mezery_rozdil

Poté stačí v Terminálu příkaz potvrdit stisknutím klávesy Enter. Po stisknutí Enteru se Dock vyresetuje a přidá se do něj neviditelná ikona, která má jen jedinou funkci, a to rozdělení ostatních ikon od sebe. Neviditelná ikona se chová stejně jako všechny ostatní ikony, tudíž ji můžete různě přesouvat a nebo „vyhodit“ pryč z Docku.

Díky těmto neviditelným ikonám si můžete jednoduše oddělit buď jednu nebo celou skupinu aplikací, což je velice užitečné například tehdy, kdy omylem opakovaně klikáte na vedlejší ikonu, než na tu, na kterou byste kliknout chtěli. Dock navíc po použití těchto mezer vypadá více hezky a více profesionálněji.

mezery_macos_fb

Dnes nejčtenější

.