Zavřít reklamu

Jablečná společnost rozeslala možná trochu překvapivě minulý pátek pozvánky na svou první letošní konferenci či chcete-li prezentaci, která se bude konat 27. března na Lane Tech College Prep High School v Chicagu. Ačkoliv z pozvánky to, co se bude na konferenci přesně konat, nevyčteme, podle jednoho řádku na ní by měla být zaměřena na učitele a studenty, respektive na vzdělání. Dá se však očekávat, že jen u tohoto tématu Apple nezůstane a při této příležitosti světu ukáže i pár novinek, které v posledních měsících chystal a které se vzděláním tak úplně nesouvisí či souvisí jen částečně. Pojďme si tedy společně shrnout to, čeho bychom se mohli dočkat.

Hned na úvod se sluší říci, že se živého vysílání této události nejspíše nedočkáme. Respektive, v tuto chvíli nemáme k dispozici žádné informace o tom, že by jej Apple plánoval. K podobnému kroku se navíc rozhodl i před šesti lety, kdy uspořádal podobnou událost na konci ledna v New Yorku a oznámil na ní především vylepšení pro iBooks, ve kterých si mohli studenti nově nakupovat různé učebnice. Letošek by ale měl být alespoň podle informací od mnoha zdrojů na novinky o poznání bohatší a zajímavější.

Nové softwary

Není tomu tak dávno, co se podařilo vytáhnout z firmware iOS 11.3 jednomu vývojáři pár zajímavých informací o novince ClassKit. Jak už samotný název napovídá, mělo by se jednat o nástroj umožňující zcela nové možnosti využívání různých vzdělávacích aplikací. Mohli bychom se dočkat například toho, že půjdou díky této novince vyhodnocovat různé testy, které si studenti na svých jablečných zařízeních vypracují a poté je odešlou na schválení či vyhodnocení přes iCloud učiteli. Tato novinka by se tak mohla dočkat na této události svého odhalení a prezentace.

Jako zcela nereálné se nejeví ani poodkrytí dalších plánů s aplikací iBooks. Tu totiž Apple v prvních betách iOS 11.3 přejmenoval na Books (Knihy), aby ji poté navrátil zpět její původní název. Z těchto kroků je však poměrně jasně patrné, že má Apple s touto aplikací své plány a je možné, že je světu alespoň částečně nastíní.

books

Co je naopak velmi pravděpodobné, je vypuštění nových verzí jablečných systémů. Minimálně iOS 11.3 bude totiž obsahovat opravdu zajímavá vylepšení, která stojí rozhodně za větší představení. V novém iOS totiž přibude Kondice baterie, díky čemuž uživatelé starších telefonů zjistí, zda je jejich iPhone zpomalován softwarem pro správu napájení a tudíž je pro opětovnou rychlost potřeba vyměnit jeho baterii. Jelikož je tato novinka v posledních týdnech hojně diskutovaná, mohla by se jí část prezentace přeci jen věnovat.

Nové produkty

Jako zcela nereálné se nejeví ani nové produkty, které by mohl Apple na této události představit. Jelikož se však jedná o událost zaměřenou(nejspíš) především na vzdělání, učitele a studenty, dá se očekávat, že nám Apple neukáže žádné high-end produkty, ale spíše levné alternativy dostupné právě studentům. Velmi často se proto v posledních týdnech hovoří o nových MacBoocích, které by byly cenově dostupné a zároveň kvalitní. Podle některých zdrojů chystá Apple nástupce MacBooku Air s Retina displejem, který se bude prodávat za cenu nynějšího Airu, tedy 999 dolarů. Jiné zdroje jsou však přesvědčeny o tom, že MacBook Air v nabídce Applu zůstane, byť se bude prodávat za nižší cenu. Samozřejmě je tu i možnost prodeje obou strojů, čímž by se rozšířila nabídka notebooků od Applu již na čtyři počítače, ze kterých by si měl vybrat úplně každý.

MacBook Air

Stejně tak se poměrně často hovoří o novém iPadu či druhé generaci iPhonu SE. Zatímco se však zdá příchod prvního produktu jako vcelku pravděpodobný, upgradovaný iPhone SE nejspíše neuvidíme. Tvrdí to alespoň některé zahraniční zdroje.

Březen by měl být podle mnohých zdrojů i měsícem, kdy na trh vstoupí bezdrátová nabíjecí podložka AirPower. Tu sice Apple představil již na zářijové keynote spolu s novými iPhony, ke spuštění prodejů se však stále nemá. Podle tří na sobě nezávislých zdrojů je však jablečná společnost připravena tuto nabíječku vypustit již na konci března, což by odpovídalo datu konference konané příští týden (o které jsme však do minulého pátku netušili). Krom vypuštění AirPower by pak mohl dát Apple zelenou i bezdrátovému nabíjecímu pouzdru pro sluchátka AirPods, na které mnoho uživatelů též čeká jak na smilování. Oba tyto produkty sice mohl Apple začít prodávat beze zmínky či pouze skrze pár řádků v tiskové zprávě, jak vloni představil i nový 9,7” iPad, když se však rozhodl uspořádat keynote (byť trochu netradiční), odstartovat prodeje by mohl právě tam.

Jako zcela nereláné se též jeví představení nové barevné varianty iPhonu X či obarvených iPhonů 8 či 8 Plus. Právě “desítka” je totiž podle leakera Bena Geskina ve zlaté barvě již ve výrobě a je tedy možné, že by Apple nemusel s jejím představením dlouho otálet. Jelikož se navíc jedná o prémiový telefon, pouhá tisková zpráva by nejspíše k oznámení nové barevné varianty nestačila.

Těžko v tuto chvíli říci, zda jsou naše předpovědi blízko pravdě či nikoliv. Osobně si však myslím, že minimálně v softwarech přijde skutečně to, co předpovídáme. Co se však týče samotných hardwarů, u těch je Apple nevyzpytatelný. Vzpomeňme třeba na loňskou WWDC, kdy nám naservíroval spoustu novinek v čele s HomePodem, 10,5” iPadem Pro či iMacem Pro, což jsme však s ohledem na to, že byla v minulosti tato konference zaměřena z velké části pouze na software, tak úplně neočekávali. Uvidíme tedy za týden.

education

Dnes nejčtenější

.