Zavřít reklamu

Obrovským kamenem úrazu u smartphonů jsou baterie, které mnohdy nevydrží ani celý den. Ovšem brzy by měly jablečné produkty dostat silnější baterie s úložnou kapacitou větší o 20 až 40 procent. Za vývojem novinky totiž stojí společnost, která má vazby s kalifornským gigantem, a tak je více než pravděpodobné, že lithium-křemíkové baterie se objeví i v iPhonech a iPadech.

Baterie se v posledních deseti letech nijak výrazně nezlepšily. Právě kvůli nedostatečným inovacím na poli s bateriemi či akumulátory dochází ke zpomalení pokroků v různých oblastech – od smartphonů až po elektrická vozidla.

Každá baterie vyžaduje kladně nabitou katodu a záporně nabitou anodu. U běžných lithium-iontových baterií je anoda vyrobena z grafitu. Pokud se však namísto něj použije křemík, baterie bude schopna uložit mnohem více energie, nicméně anody se začnou příliš rychle opotřebovávat. Společnost Sila Nanotechnologies však vyvíjí anody vyrobené z křemíku, ale s dostatečným grafitem, který přidává anodám na životnosti.

„Ve společnosti Sila vyvíjíme novou generaci bateriových materiálů, které umožní lepší ukládání energie, nevyžadují žádnou změnu ve výrobě baterií a při hromadné výrobě jsou ekonomické,“ uvedl Gene Berdichevsky, CEO společnosti Sila Nanotechnologies.

Ale nejedná se o jedinou společnost, která pracuje na anodách s křemíkem. Stejným projektech se zabývá i společnost Rival Enevate, která tvrdí, že její technologie zlepšuje kapacitu baterií o 30 procent. Prozatím jsou lithium-křemíkové baterie ve fázi vývoje a testování, i přesto společnost Sila Nanotechnologies získá finanční prostředky od společnosti Amperex Technology, která dodává baterie do iPhonů, iPadů a dalších jablečných zařízení.

Jak uvedl Berdichevsky, jednou z výhod nových křemíkových anod je, že mohou nahradit grafitové bez významného dopadu na výrobní proces. Amperex Technology má v úmyslu vyrábět silnější baterie během několika následujících let, jistě je potom nabídne i samotnému Applu.

Od společnosti Amperex Technology odebírá baterie do svých smartphonů i jihokorejská společnost Samsung. Výrobce iPhonů rozhodně nezůstane pozadu, a tak bude chtít do svých přístrojů dostat silnější baterie, zejména po nedávném skandálu s jejich zpomalováním.

iphone battery fb

Zdroj: Cult of Mac

Dnes nejčtenější

.