Zavřít reklamu

Konference, kterou Apple ohlásil na příští úterý 27. března, je zahalena spoustou nejasností. Pozvánky na tuto událost totiž Apple rozeslal bez jakýchkoliv dřívějších náznaků a i na nich se omezil na pouhých pár řádků textu, který nám sám o sobě prakticky nic o tom, čeho bychom se mohli na konferenci dočkat, neprozrazuje. Souhrn všech potenciálních novinek, které Apple příští týden ukáže, jste si mohli přečíst na našem webu zhruba před hodinou. Pojďme se teď ale společně zaměřit na produkt, jehož příchod se zdá nejen nám v redakci jako poměrně pravděpodobný.

Hlavním tématem konference by měli být studenti, učitelé a vzdělání. Na mnoha školách jsou totiž produkty od Applu hojně využívány a i sám Apple se snaží v tomto směru prosadit a šetrně protlačovat i své myšlenky. Netají se například tím, jak velký význam přikládá programování, které se snaží postupně do osnov některých škol protlačit. Možná i proto poskytuje určité studentské a učitelské slevy na své produkty a některé školy zásobuje produkty za zvýhodněné ceny. V minulosti se však nebál zajít ještě hlouběji.

V roce 2002 představil Apple světu eMac, což byl v podstatě vylepšený iMac G3 s procesorem IBM PowerPC G4 s frekvencí 700 až 800 MHz a grafickou kartou nVidiaGeForce 2 MX. Tento počítač se pak mohl chlubit i klasickým 17” CRT displejem či až 1 GB RAM paměti a 40 GB HDD. Ačkoliv nebyl tento počítač příliš výkonný, své uplatnění si samozřejmě našel. Jak už totiž asi tušíte, byl určen převážně pro školy, kterým byl zprvu jako jediným za pouhých 999 dolarů prodáván. Myšlenka výroby eMaců určeným školám pak Apple opustila až po čtyřech letech, v jejichž průběhu své eMacy upgradoval. Poměrně brzy po jejich představení se je pak dokonce rozhodl prodávat i obyčejným zákazníkům, kteří o ně projevovali též zájem. Pro mnohé z nich byl totiž jejich výkon dostačující a cena, kterou si za ně Apple účtoval, byla více než přijatelná. Tyto postupy už jsou však dávno pryč.

Cena je problém

Právě cena je pro školy mnohdy kamenem úrazu. Produkty od Applu jsou totiž poměrně drahé a rozpočet škol na podobné produkty naopak nízký. I přesto, že je Apple schopen dostat ceny za své produkty poměrně nízko (pro představu, loňský 9,7” iPad prodává školám místo 329 dolarů za 299 dolarů), své zisky si samozřejmě pečlivě hlídá i nadále a do větších slev se pouštět logicky nechce. Školy však po zlevněných iPadech stejně mnohdy nesáhnou, protože je k nim potřeba dokoupit ochranný kryt a mnohdy i klávesnice, čímž se jejich výsledná cena zvýší a nemůže tak konkurovat ostatním výrobcům. Právě tady by ale mohl udělat Apple změnu a příští týden se světu pochlubit se svým staronovým plánem.

Takto vypadá loňský 9,7″ iPad:

Dočkat bychom se mohli ePadu, čili iPadu určeného primárně studentům do škol. Jeho výkon sice nejspíš nikoho neoslní, nabídne ale spolehlivý iOS, bezproblémový chod a funkce, na které jsou uživatelé iPadů zvyklí. Jeho tělo by pak mohlo být o něco robustnější či se bude v balení s ním prodávat ochranný kryt, který zabrání poškození. Hlavním tahákem by pak mohla být cena, který by měla být v porovnání s loňským 9,7” iPadem nižší a díky přibalenému krytu by navíc nebylo potřeba dalších větších investic. Tento iPad by pak mohl teoreticky po nějakém čase uvolnit i pro klasické zákazníky, kteří by hledali levný tablet a nepotřebovali žádný obří výkon.

Díky novému ePadu by tak mohl Apple do škol proniknout ještě více a svou uživatelskou základnu zase o něco rozšířit. Faktem však je, že jsme v minulých měsících žádný náznak, který by naznačoval příchod speciálního školního ePadu, nezachytili a je tedy poměrně těžké říci, zda tomu tak však skutečně bude. Na druhou stranu však Apple svou akci nikde nepromuje a alespoň podle již zmíněné pozvánky jí míří právě na studenty, učitele a školy. Příchod této verze iPadu je tak nejspíš možný.

iPad

Zdroj: 512pixels

Dnes nejčtenější

.