Zavřít reklamu

V následujících řádcích rozhodně nepotěšíme novodobé zlatokopy, kteří se snaží zbohatnout těžbou bitcoinů. Hodnota jedné z nejznámějších kryptoměn začíná klesat, přičemž odborníci dokonce některým těžařům doporučují, že by se jim vyplatilo dočasně těžební farmy vypnout, protože spotřebovaná elektrická energie na těžbu jedné mince bitcoinu brzy převýší její hodnotu. Upozornila na to analytická společnost Fundstrat.

Spousta ekonomů a analytiků upozorňovala delší dobu, že podobný scénář v letošním roce nastane. Ke zlomu nakonec došlo koncem minulého týdne, kdy hodnota jedné virtuální mince činila 8 000 dolarů, přičemž na stejnou částku vyjde i její těžba. Do ceny navíc nejsou rozpočítány pořizovací ceny extrémně výkonných počítačových sestav, na nichž těžba probíhá. Jen pro představu, takové počítačové stroje stojí několik set až tisíc dolarů.

Vytěžení bitcoinu trvá s postupem času stále déle, a tím pádem se zvyšují i náklady na jeho těžbu, neboť se spotřebuje mnohem více energie. Samotná těžba bitcoinu je z energetického hlediska poměrně náročný proces, který vyžaduje vysokou výpočetní sílu počítačového hardwaru.

Ještě na začátku letošního roku stála těžba jedné mince zhruba 6 900 dolarů, nicméně během druhého čtvrtletí by měla stát až 14 175 dolarů, a tak se brzy stane těžba kyberměny ztrátová.

Podle investorů jsou digitální měny nevyzpytatelnou a rizikovou investicí. Před kryptoměnami jako takovými varoval i zakladatel měny Ethereum Vitalik Buterin: „Nevkládejte do kryptoměn peníze, které nemůžete ztratit.“ Podle jeho slov digitální měna není místo, kam byste měli ukládat své životní úspory.

Bitcoin

Zdroj: CNBC

Dnes nejčtenější

.