Zavřít reklamu

Přemýšleli jste někdy nad tím, jestli lze vypnout úvodní zvuk, který se přehraje po každém spuštění Macu? Tento zvuk se může stát velice nepříjemným například ve večerních a nočních hodinách, kdy můžete tímto zvukem vzbudit vašeho partnera. Všeobecně je zvuk při spuštění Macu nebo MacBooku spíše otravný, než aby byl užitečný. V dnešním návodu se proto podíváme, jak dvěma způsoby tento zvuk vypnout. Pokud se tedy chcete start-up zvuku jednou pro vždy zbavit, pokračujte se čtením v dalších odstavcích.

První způsob

U prvního způsobu není třeba nějakým způsobem zasahovat do systému. Je jen třeba mít na paměti, že zařízení s operačním systémem macOS si pamatuje, s jakou úrovní hlasitosti jste ho vypnuli. Pokud tedy před vypnutím bude na vašem Macu nastavena plná hlasitost, úvodní zvuk po znovu zapnutí bude stejně hlasitý. Pokud tedy chcete, aby zvuk nešel slyšet, musíte před vypnutím váš Mac úplně ztišit. V případě, že si ale nechcete na úroveň hlasitosti při každém vypnutí Macu dávat pozor, existuje druhů způsob, který je trochu složitější.

Druhý způsob

Pokud chceme úvodní zvuk na vašem Macu vypnout úplně, musíme přejít do Terminálu. To učiníme tak, že v pravé horní části obrazovky v horní liště klikneme na lupu, která spustí Spotlight. Do vyhledávání Spotlight stačí napsat Terminál a potvrdit Enterem. Terminál lze také otevřít skrze Launchpad – zde se nachází ve složce Utility. Jakou cestu si zvolíte, je čistě na vás. Do Terminálu poté napíšeme následující příkaz (bez uvozovek):

„sudo nvram SystemAudioVolume=%80“

Tento příkaz poté stačí jen potvrdit klávesou Enter. Terminál po vás bude vyžadovat vaše heslo, tudíž ho napište. Nelekněte se ale – na první pohled se při psaní hesla může zdát, že Terminál neodpovídá. Není tomu ale tak, z bezpečnostních důvodů musíte psát heslo „naslepo„. Jakmile heslo napíšete, stačí jej potvrdit klávesou Enter. Po úspěšném zadání příkazu už vaše macOS zařízení nebude při spuštění vydávat žádný zvuk.

Pokud byste z jakéhokoliv důvodu chtěli zvuk navrátit zpět, stačí zadat tento příkaz (opět bez uvozovek):

„sudo nvram -d SystemAudioVolume“

Opět příkaz potvrdíme Enterem, zadáme heslo a opět použijeme klávesu Enter. Vše se poté vrátí do normálu a váš Mac bude znovu při spuštění vydávat zvuk.

sound_macos_fb

Dnes nejčtenější

.