Zavřít reklamu

Samsung před nedávnem představil konkurenty pro iPhone X, a to Galaxy S9 a Galaxy S9+. Server MacRumors na svém YouTube kanálu zveřejnil video, ve kterém porovnává duální fotoaparát s variabilní clonou Galaxy S9+ s vertikálně orientovaným duálním fotoaparátem iPhonu X.

Obě vlajkové lodě Samsungu se pyšní variabilní clonou, která podporuje režimy se světelností f/1,5 a f/2,4. Ovšem duálním fotoaparátem disponuje pouze větší Galaxy S9+, přičemž jak hlavní objektiv, tak i teleobjektiv dostaly 12 megapixelů.

Samsung jako první představil inovativní variabilní clonu, která se dokáže přizpůsobit okolním podmínkám jako lidské oko. Přepíná automaticky mezi dvěma režimy tak, aby fotografie vypadaly dokonale jak za slunečního světla, tak i za tmy.

samsungiphoneclouds

Clona f/1,5 dovoluje fotoaparátu Galaxy S9+ propustit více světla, pokud fotíte za špatného světla, ale rizikem je, že obraz nebude na okrajích fotografie tak ostrý. Pokud jsou světelné podmínky lepší, clona se automaticky přepne do režimu f/2,4, který zajistí ostřejší obraz a vyšší kvalitu.

Jablečná vlajková loď iPhone X má dvě čočky stejně jako Galaxy S9+, nicméně nemá žádnou variabilní clonu. Jak však uvidíte na obrázcích níže, iPhone X i Galaxy S9+ dokážou pořídit úžasné fotografie. Redaktor serveru MacRumors při zachycování následujících snímků použil automatický režim, přičemž neprovedl na výsledných fotografiích žádné úpravy. Vyfotil západ slunce, na kterém jsou vidět rozdíly mezi kamerami Galaxy S9+ a iPhonu X. Galaxy S9+ má ostřejší obraz, nicméně iPhone X docílil teplejších a živějších barev.

samsungiphonesunset

Galaxy S9+ má režim Live Focus, který na iPhonu X znáte pod názvem Portrait. Níže uvedená fotografie porovnává oba režimy. Pokud se zaměříte na detaily, je znatelné, že Galaxy S9+ úpravu rozmazání provedl pečlivěji než iPhone X, a tím má oproti jablečnému smartphonu navrch.

samsungiphoneportraitcomparison

Zde je dalších pár fotografií na porovnání. Tyto však nafotili při svém testu odborníci z DoX:

Redaktor se podíval i na to, jak si vlajkové lodě vedou při nahrávání videí. Galaxy S9+ dokáže zaznamenávat slow motion při 960 fps, kdežto iPhone X dokáže nahrávat slow motion maximálně při 240 fps. Obě zařízení pořizují 4K videa s optickou stabilizací obrazu. Pokud jde o nahrávání venku, iPhone X se stal vítězem, neboť dokáže venku potlačit zvuk větru.

 

Apple zhruba za půl roku představí nástupce iPhonu X, a tak by se druhá generace mohla dočkat vylepšeného fotoaparátu. Je tedy pravděpodobné, že letošní iPhony na plné čáře porazí Galaxy S9+. Nechme se však překvapit. Samsung totiž nastavil laťku opravdu vysoko.

galaxy s9 iphone x fb

Dnes nejčtenější

.