Zavřít reklamu

Apple představil přesně před 28 lety, tedy konkrétně 19. března 1990, extrémně rychlý Macintosh IIfx. Uvnitř pekelného stroje se nacházel procesor s taktovací frekvencí 40 MHz. Cena jablečného počítače začínala na 9 870 dolarech, ovšem v nejvyšší konfiguraci se vyšplhala až na 12 000 dolarů. Pokud bychom měli ceny přepočítat na dnešní hodnotu peněz, tak pořizovací cena Macintoshe IIfx by se pohybovala od 19 000 do 22 000 dolarů.

Macintosh IIfx byl v podstatě šestnáctý model Macu, který spatřil světlo světa. Ukázal, jak dramaticky vzrostla výpočetní síla počítačů během několika málo let. Disponoval 40MHz mikroprocesorem Motorola 68030.

Vedle procesoru nabíral počítač na rychlosti ještě ze dvou vyhrazených I/O procesorů označovaných jako periferní řadiče rozhraní. Jednalo se o dva 10MHz procesory 6502 používané v Applu II. Macintosh IIfx byl tehdy nejrychlejší Mac, který Apple do té doby představil. Titul nejrychlejšího počítače si držel do té doby, než Apple vydal v roce 1993 model Quadra 840av.

Macintosh IIfx byl poslední počítač s designem Snow White, se kterým Apple přišel v roce 1984. Výraz Snow White zavedl designér Hartmut Esslinger, přičemž používal svislé a vodorovné pruhy pro vytvoření iluze, že je počítač menší než ve skutečnosti.

I přes svůj vysoký výkon se Macintosh IIfx neprodral do světa profesionálních pracovních stanic, jak Apple původně doufal. Cupertinská společnost si myslela, že vyvinula počítač, který si najde místo ve strojírenství a lékařství. To se ale nestalo.

I když byl Macintosh IIfx neuvěřitelně silný, zaostával za špičkovými pracovními stanicemi IBM a Digital Equipment Corp. Ale i přesto měl své příznivce zejména mezi lidmi pracujícími v tvůrčích oborech, které vyžadovaly výbornou grafiku.

2CAAD5AD-C5E9-4B35-9471-B086DDB8D77E

Zdroj: Cult of Mac, Old Computr

Dnes nejčtenější

.