Zavřít reklamu

Na to, že můžeme svým iPhonem nahradit různé jízdenky, lístky či platební karty (dobře, u těch alespoň víme, že to někde ve světě funguje) jsme si už za poslední roky víceméně zvykli. Tyto vychytávky nám totiž velmi usnadňují život, protože jsme díky nim schopni shromáždit většinu důležitých věcí na jednom jediném místě. V USA si však řekli, že by nebylo špatné zajít s “usnadňováním” života ještě o krůček dál.

V Delawaru se rozjíždí testování mobilního řidičského průkazu, který by mohl v budoucnu nahradit klasické kartičky. Celý systém, který je zatím testován jen na hrstce obyvatel, funguje na principu speciální aplikace, do které se řidičský průkaz nahraje a díky tomu je možné se jím prokazovat například policii. Princip je tak víceméně podobný jako u Apple Pay a vkládání kreditních karet pro jeho využívání.

Řidičské průkazy v telefonu však neusnadní život jen samotným řidičům, ale také policistům. Ti by totiž mohli k jejich databázi přistupovat daleko rychleji a to i před tím, než by vozidlo zastavili díky registraci samotného vozidla. Co se pak týče samotného zabezpečení průkazu, to by bylo zajištěno buď číselným kódem, skenem tváře či otiskem prstů. Teoreticky by tak odpadly i problémy s paděláním, jelikož by se zkrátka „zločinec“ k padělanému průkazu nedostal.

Je to vůbec bezpečné? 

Právě bezpečnost je však podle dostupných informací tím největším zádrhelem. Delawarští se totiž obávají toho, že by se mohly k řidičským průkazům v telefonech dostat hackeři. Ačkoliv je toto riziko u iPhonů poměrně nízké, u telefonů s Androidem tento problém skutečně hrozí. Je tedy poměrně pravděpodobné, že právě otázka bezpečnosti nakonec rozšíření elektronických řidičských průkazů zarazí. O osudu této novinka rozhodne následujících šest měsíců, kdy se bude tato novinka testovat.

A co vy? Dokážete si představit, že byste chodili či jezdili za pár let všude jen s mobilním telefonem a na poště byste se prokazovali například elektronickou občankou, při dopravní kontrole elektronickým řidičským průkazem a při cestování do zahraničí elektronickým pasem?

ridicsky prukaz

Zdroj: cultofmac

Dnes nejčtenější

.