Zavřít reklamu

Světoznámý britský fyzik Stephen Hawking, který trpěl Amyotrofickou laterální sklerózou dnes ve věku 76 let zemřel. Byl považován za nejchytřejšího muže planety a lidé jej brali jako nástupce Isaaca Newtona a Alberta Einsteina. Významně přispěl zejména k různým oborům kosmologie a kvantové gravitace. Nejznámější jsou jeho poznatky o černých dírách a velkém třesku, kterými přispěl k rozvoji lidského poznání.

„Byl skvělým vědcem a výjimečným mužem, jehož dílo a odkaz budou žít dlouhé roky,“ uvedly v prohlášení jeho děti. Poznamenaly také, že otcova obrovská odvaha, houževnatost  a genialita inspirovala lidi po celém světě.

Stephen Hawking začal první příznaky své nemoci pociťovat již na počátku studia v Oxfordu. Od roku 1968 se mohl pohybovat pouze za pomoci vozíčku a od roku 1985 už komunikoval se světem pouze díky svému speciálnímu počítači. V Oxfordu byl hlavním kormidelníkem veslařského týmu a dle jeho vlastních slov mu to pomohlo ulehčit univerzitní nudu.

Vědecká činnost

Hawking pracoval celý život na základních zákonech fungování vesmíru. Se svým parťákem Rogrem Penrosem dokázal, že Einstenova teorie relativity předpovídá, že čas a prostor mají počátek ve velkém třesku a v černých dírách. Díky tomu přišel na to, že černé díry nejsou úplně černé a že se postupně zmenšují a nakonec zcela zmizí.

Počet vědeckých publikací, které za celý svůj život udělal se blíží ke dvěma tisícům. Jeho záliba v ironii a sarkasmu jej dostala do krátkých výstupů v televizních hrách, kde sám hostoval. Zahrál si svůj hologram ve dvojepizodě „Vpád“ seriálu Star Trek: Nová generace. Objevil se dokonce i v seriálu Simpsnovi.

Odpočívejte v pokoji, pane Hawkingu. Děkujeme za vše.

1021457835

Zdroje: Wikipedia, iDnes

Dnes nejčtenější

.