Zavřít reklamu

Pokud jste dříve byli uživateli operačního systému Windows, mohli jste si všimnout, že jak například Internet Explorer, tak Google Chrome nebo Mozilla Firefox v defaultním nastavení zobrazují kompletní URL adresu. V prohlížeči Safari, který je předinstalovaný na operačním systému macOS, a většina z nás jej aktivně využívá, to tak ale není. Abychom si to lépe ukázali, mám pro vás příklad. Dejme tomu, že čteme na Letem světem Applem článek, který má kompletní URL adresu:

„https://www.letemsvetemapplem.eu/2018/03/14/zemrel-genialni-vedec-stephen-hawking/“

Kdežto ve výchozím nastavení Safari se na vašem Macu nebo MacBooku zobrazí pouze:

„letemsvetemapplem.eu“

Tzn. pouze server, na kterém se momentálně nacházíte. Pokud chcete funkci permanentního zobrazování URL adres zapnout, určitě čtěte dále.

Jak na permanentní zobrazování URL adres v Safari

Pro nastavení permanentního zobrazování URL adres v Safari je nutné, abyste se přesunuli do Předvoleb. V prvé řadě se musíme přepnout do aktivního okna Safari. Poté klikneme v horní liště na tučným písmem zvýrazněný text Safari a z menu, které se zobrazí, vybereme Předvolby… Otevře se okno, ve kterém se pomocí horního menu přepneme do sekce Pokročilé. Zde je nutné zaškrtnout hned první možnost, a to Zobrazovat úplné adresy stránek. Jakmile tuto funkci zaškrtnutím povolíme, stačí předvolby zavřít. URL adresy se od této doby budou zobrazovat tak, jak jsem již zmínil v úvodu článku.

V mém případě byla právě tato možnost jedna z prvních, kterou jsem po prvním otevření Safari na MacBooku povolil. Tato funkce je pro mě důležitá, protože občas něco v URL adresách hledám a je pro mě jednodušší, když je mám zobrazené kompletně.

Safari

 

Dnes nejčtenější

.