Zavřít reklamu

V minulém roce jsme vás několikrát informovali o tom, že se Apple rozhodl vyrábět iPhony pro indický trh přímo v Indii. Díky tomu totiž mohl stlačit jejich cenu na nižší úroveň, což mělo jejich prodeje v zemi rozpumpovat. A jak se zdá, se svým plánem sklízí Apple úspěchy.

V Indii se v tuto chvíli vyrábí v závodě v Bengaluru, který provozuje společnost Wistron, levné iPhony SE. Jelikož se však podle Applu v loňském roce příjem z indického trhu meziročně zdvojnásobil, začal Wistron hledat nové místo, na kterém vystaví nový závod, čímž výrobu iPhonů zvýší. To se však již naštěstí podle agentury Reuters podařilo.

Indická vláda totiž schválila žádost o pozemek o rozloze zhruba 43 akrů, na což by se měl nový závod vejít. Wistron však zcela nadšený nejspíše nebude. Podle vysokého vládního úředníka z Indie totiž na počátku jednání požadoval pozemek o rozloze 50 až 100 akrů. Vláda však nebyla schopna v danou chvíli tento požadavek splnit, což se však nyní částečně podařilo. Pozemek by měl ležet blízko již fungující továrny.

Bude Indie pro Apple zlatý důl?

Indie by mohla být pro Apple v budoucnu opravdu zajímavá. Ačkoliv v ní má jablečná společnost v tuto chvíli jen 3% podíl, analytici jsou přesvědčeni, že v následujících letech toto procento prudce vzroste. Právě Indie má totiž jeden z nejrychleji rostoucích trhů se smartphony na světě, v čemž vidí mnoho výrobců smartphonů obrovskou výhodu. Pokud se jim na něm totiž podaří uchytit již “v zárodku”, mohli by se na této vlně vézt a těžit z ní velké peníze.

V tuto chvíli není zcela jasné, kdy výstavba začne a ani to, jaké iPhony budou z továrny vyjíždět. Již poměrně dlouhou dobu se však šušká o tom, že by rád Apple krom iPhonů SE Indům nabídl i levnější iPhone 6s. Nechme se tedy překvapit, zda sáhne skutečně po těchto modelech či dá přednost něčemu jinému.

iphone-india-fb

Dnes nejčtenější

.