Zavřít reklamu

Ačkoliv od startu nejsilnější rakety současnosti Falconu Heavy, která do vesmíru vynesla elektromobil Tesla Roadster, uplynul již více než měsíc, mnoho lidí nepřestává tento husarský kousek fascinovat. Není se však čemu divit. Už tak velkolepou podívanou totiž vyšperkovalo neuvěřitelně přesné přistání dvou přídavných pomocných motorů, které raketě pomohly vystoupat k nebesům. Nechybělo přitom moc a inženýři ze SpaceX mohli slavit přistání i posledního stupně, který měl přistát na plošinu umístěnou v Atlantském oceáně.

Velkou výhodou raket z dílny Muskovy SpaceX je právě jejich schopnost alespoň částečně přistát zpět na zemi. Díky tomu se totiž náklady na celý projekt rapidně sníží, protože lze některé části rakety využít pro let do vesmíru i vícekrát. Když se proto první stupeň centrální části rakety zřítil do oceánu, Muska tento neúspěch lehce zamrzel. Příčina však byla poměrně banální – při návratu na Zem došlo ve stupni palivo, které zajišťovalo chod motorů brzdících klesání, kvůli čemuž byla nehoda nevyhnutelná. Stupeň tak narazil do hladiny Atlantiku rychlostí zhruba 500 kilometrů v hodině, což jej absolutně zdevastovalo.

Dva přídavné pomocné motory však měly naštěstí daleko lepší osud a jejich přistání jsme si mohli vychutnat plnými doušky v přímém přenosu. Oba motory byly navíc podle prohlášení SpaceX ve velmi dobrém stavu, díky čemuž mohly být teoreticky bez problému znovu využity. Dalšího startu k nebesům se však nejspíš nedočkají, jelikož jsou již považovány za zastaralé a SpaceX je nahradí u chystaných raket novými a pokročilejšími.

Doufejme, že se tedy podobných podívaných dočkáme v budoucnu ještě mnohokrát. Pokud jste totiž start bedlivě sledovali, jistě mi dáte za pravdu, že byl opravdu úchvatný. Tím spíš, když před ním sám Elon Musk varoval a tvrdil, že pro něj bude úspěch i to, že raketa vybuchne dostatečně vysoko nad startovací plochou.

Falcon Heavy

Dnes nejčtenější

.