Zavřít reklamu

Letos tomu budou už tři roky, co Apple představil světu 12palcový Retina MacBook a jasně tak definoval budoucnost počítačů v širokém využití portu USB-C. Ačkoli se nový port skutečně rozšířil a začali jej ve velkém nasazovat také ostatní společnosti, tak i v roce 2018 stále ještě vládne klasické USB-A. Právě proto, a také kvůli dalším portům jako třeba HDMI, je mnohdy potřeba použít různé dokovací stanice. A právě jedna taková se nám nyní dostala do rukou a zaujala nás hlavně tím, že hrdě nese logo české společnosti.

Řeč je o i-tec USB-C Metal 4K, což je dokovací stanice využívající výhody portu USB-C, díky které můžete mimo jiné do monitoru přenášet skrze HDMI obraz ve 4K rozlišení. Za stanicí stojí česká společnost i-tec Technologies se sídlem v Ostravě, která má více než 20 letou tradici. Pod zmíněným názvem společnost figuruje od roku 2017. Její nabídka se však pyšní několika zajímavými redukcemi, dokovacími stanicemi a huby, které jsou připojitelné nejenom přes USB-C, ale také skrze Thunderbolt 3 a 2 nebo klasické USB ve verzi 3.0. Mnohé z produktů i-tec se prodávají v prodejnách českých Apple Premium Resellerů a dokonce je najdete také u prodejců v zahraničí.

Dock, který se nám dostal do rukou, patří v portfoliu značky mezi ty vybavenější. Stanice je kvádrového tvaru. Její hliníkové šasi, působící elegantním dojmem, je přerušeno jen gumovým podstavcem, který má protiskluzovou funkci. Vzadu je stanice osazena trojicí klasických USB 3.0 portů, 1x HDMI, 1x Gigabit Ethernet portem, 1x USB-C a jedním vstupem pro napájení. Přední část pak zdobí jeden USB 3.0 port s podporou rychlého nabíjení BV 1.2 (například pro iPhone či iPad), dále 3,5mm jack pro sluchátka, dioda a nakonec tlačítko pro zapnutí/vypnutí stanice.

Web

 

Právě poslední zmíněné, tedy ON/OFF tlačítko, je něco, čím se dock odlišuje o většiny ostatních. Na první pohled se jedná o naprostou maličkost, ale v praxi je více než užitečná. Není totiž potřeba stanici neustále od počítače odpojovat, ale zkrátka ji jen v případě potřeby vypnete, aby se MacBook například celou noc nenabíjel, a ráno ji zase stejně snadno aktivujete. Sám už několik měsíců vlastním Thunderbolt 3 dock od OWC, tedy jeden z nejrozšířenějších na trhu, a právě napájecí tlačítko mi na něm značně schází.

V balení kromě samotné dokovací stanice najdete 100W napájecí adaptér s kabelem o délce 2 metry, síťový kabel o stejné délce a nakonec metrový USB-C kabel k propojení stanice s MacBookem. Adaptér s kabelem sloužící pro nabíjení stanice je poměrně těžký a neskladný, a tak se příliš nehodí jej brát s sebou na cesty, avšak má to i své opodstatnění. Díky němu je totiž dock schopný napájet počítač výkonem až 85 W, což znamená, že bezproblémově dodá energii i 15″ MacBooku Pro. To osobně vnímám jako jeden z dalších benefitů stanice, protože již zmíněný dock od OWC, který je dvakrát tak dražší, zvládá dodat jen 60 W.

Najde se ale i pár much, konkrétně dvě. Tou první je z mého pohledu absence druhého USB-C portu. Majitelé MacBooků Pro tento nedostatek trápit nemusí, ale pokud vlastníte 12″ MacBook, pak si jeho jediný port obsadíte právě dokovací stanicí a jestliže budete potřebovat připojit nějaké příslušenství s USB-C, budete nuceni dock odpojit, což není vždy žádoucí.

Druhý nedostatek se týká HDMI portu, kterým je stanice vybavena. Ten sice podporuje monitor až s 4K Ultra HD rozlišením (3840×2160), avšak pouze při obnovovací frekvenci 30 Hz. Přitom MacBook z roku 2017 a nové MacBooky Pro podporují externí displeje s 60 Hz. Jestliže ale vlastníte MacBook z roku 2015 či 2016 nebo jednoduše neplánujete k docku připojovat monitor chlubící se obnovovací frekvencí 60 Hz, pak vás zmíněný nedostatek trápit nemusí.

Resumé

V konečném souhrnu je dokovací stanice i-tec USB-C Metal 4K téměř dokonalá. Osobně ji musím pochválit hlavně za tlačítko pro napájení, rychlý USB port umístěný prakticky na předku stanice, ethernet port, schopnost posloužit jako nabíječka s dostatečným výkonem i pro 15″ MacBook Pro a nakonec i za design, který je podle mého názoru povedený a na stole dock neudělá ostudu, spíše naopak působí prémiovým dojmem. Dokonce ani jeho cena není nijak přemrštěná a v současné době je na Alze k sehnání dokonce o tisícovku levněji.

i-tec USB-C Metal 4K FB

Dnes nejčtenější

.