Zavřít reklamu

Ačkoliv je dnes umělá asistentka Siri nedílnou součástí jablečný zařízení, není tomu tak dávno, co jí Apple odkoupil jako rozpracovaný projekt a začal ji pomalu ale jistě upravovat k obrazu svému. Když k této události došlo, psal se rok 2010 a umělá inteligence byla ještě v plenkách. Už tehdy však někteří vývojáři věděli, jakým směrem by se měla Siri ubírat a jak by měla vypadat za pár let. Své o tom ví i jeden z jejich otců Norman Winarsky, který byl u jejího zrození a maloval si, jak bude Siri za pár let fungovat. To, jakým směrem Apple Siri ubírá, však jeho vize rozhodně nenaplňuje.

Norman se o Siri, její minulosti a tom, jakým směrem ji Apple směřuje, rozpovídal pro portál Quartz. Pokud byste však čekali, že své dítě vychválí do nebes, mýlili byste se. Nynější Siri totiž podle jeho slov zcela nesplňuje to, co od ní očekával. Jablečná asistentka totiž byla původně navržena tak, aby byla neuvěřitelně inteligentní v několika klíčových oblastech, mezi které se řadí například cestování. Tyto oblasti měly být dotaženy k dokonalosti a až poté se k nim měly přibalovat další a další novinky, díky kterým měla být Siri postupem času o poznání lepším pomocníkem. Podle Winarskyho měla být Siri například schopna najít v mžiku alternativní cesty domů, kdyby vám nedej Bože na letišti uletělo letadlo. V případě neúspěchu by vám pak zarezervovala bez mrknutí oka hotelový pokoj. Z tohoto příkladu tak jasně vyplývá, že měla mít Siri v malíčku menší úkoly, které by zvládala hravě a za rekordně krátkou dobu. Apple se však rozhodl trochu jinak a Siri se snažil zdokonalit ve více aspektech najednou. To však samozřejmě zabírá daleko více času a proto se může zdát, že její vývoj stagnuje. Apple se tak podle něj žene za něčím, co je téměř nedosažitelné. Dokonalou asistentku po všech směrech lze totiž vytvořit jen velmi těžko.

Uvidíme, jak se tedy Apple popasuje s vývojem své umělé asistentky v následujících měsících a zda z ní vytvoří skutečně tu nejlepší umelou asistentku na světě, které nebude sahat žádná jiná ani po kotníky. Nám v Čechách a na Slovensku však záleží hlavně na tom, aby se konečně naučila naší řečí. Je to však vůbec reálné?

siri

Dnes nejčtenější

.