Zavřít reklamu

Systém macOS High Sierra je poslední verzí macOS, která podporuje 32-bitové aplikace s maximální kompatibilitou. Nové betaverze systému macOS High Sierra 10.13.4 už postupně upozorňují uživatele, že používají 32-bitové aplikace, které brzy ztratí podporu. Apple sice v macOS prozatím 32-bitové aplikace nezakáže, jen je přestane podporovat. Určitě se ale někdy v budoucnu dočkáme od Applu kroku, který 32-bitové aplikace zakáže úplně. V dnešní době ještě stále běží na macOS spousta aplikací na 32-bitové architektuře a bude zajímavé sledovat, jak se vývojáři s přechodem na 64-bitovou architekturu poperou. Pokud se chcete dozvědět, jaké aplikace na vašem Macu nebo MacBooku běží ve 32-bitové verzi, je zde možnost skrze jednoduchou utilitu.

Jak zjistit, jaké aplikace pracují na 32-bitové architektuře

Nejjednodušší cesta ke zjištění, které aplikace jsou 32-bitové, je skrze utilitu v Informacích o systému. Do informací o systému se dostaneme tak, že budeme na klávesnici držet tlačítko Option ⌥ a zároveň se stisknutým tlačítkem klikneme na logo Applu, které se nachází v levém horním rohu obrazovky. Se stále stisknutou klávesou Option klikneme na první možnost – Informace o systému… V utilitě Informace o systému v levém menu najdeme položku Aplikace (nachází se pod skupinou Software), kterou rozklikneme. Zobrazí se nám veškeré aplikace, které běží na našem zařízení. Zda-li určité aplikace pracují na 64-bitové architektuře zjistíte ve sloupečku 64bitová (Intel). Pokud se v tomto sloupci u určité aplikace nachází „Ano“, tak je tato aplikace 64-bitová. Pokud se ve sloupci nachází „Ne“, aplikace pracuje na 32 bitech.

Mají momentálně 32-bitové aplikace nějaký vliv na chod systému?

Prozatím ne. Ale jak jsem psal v prvním odstavci, v budoucnosti se s největší pravděpodobností bude chtít Apple zbavit veškerých 32-bitových aplikací, aby je mohly nahradit ty 64-bitové. 32-bitové aplikace buď zakáže úplně a nebo prostě a jednoduše nebudou na macOS fungovat dobře. Lidé si budou stěžovat vývojářům a ti v případě, že budou chtít své aplikace zachránit, budou nuceni aplikace převést na 64-bitovou architekturu. V opačném případě jejich aplikace zanikne.

32bit_vs_64bit_fb

Dnes nejčtenější

.