Zavřít reklamu

Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik si může hacker vydělat krádeží přihlašovacích údajů k různým účtům? Pak jsou následující řádky přesně pro vás. Server TOP10VPN totiž provedl opravdu zajímavou analýzu, ve které si na prodej těchto choulostivých záležitostí posvítil. Kvůli svému průzkumu se proto rozhodl prozkoumat tzv. Dark Web, což je místo, na kterém se dá s trochou nadsázky objednat prakticky vše od kilogramu pervitinu až po útočnou pušku či vraždu. Pojďme se tedy společně podívat na to, na jaké úrovni se ceny za přihlašovací údaje k jednotlivým účtům pohybují.

Pokud byste si chtěli zakoupit přihlašovací údaje ke kradeným účtům od Applu, které by měly obsahovat například přístup k Apple Music či datům na iCloudu, zaplatíte za jeden účet 15,39 dolarů (tedy zhruba 320 korun). Ačkoliv není tato částka příliš vysoká, v porovnání s ostatními se diametrálně liší. Například za ukradený účet na Netflix dáte 8,32 dolarů, Playstation vás pak výjde na 0,52 dolarů a streamovací služba Spotify na 0,21 dolarů.

Ani Facebook vás nezruinuje

Kdybyste pak toužili po koupi kradeného účtu na Facebook, vyjde vás zhruba na 5,20 dolarů. V tomto případě však závisí i na tom, o jaký účet se jedná. Je totiž jasné, že za “žhavější” účty známějších lidí si budou hackeři účtovat určitou přirážku. To samé pak platí i u Twitteru či Instagramu, ke kterým si lze koupit přístup od 1,66, respektive 1,28 dolarů.

Sehnat si však samozřejmě můžete i falešný pas či jiný doklad o totožnosti, respektive jejich fotokopie. Za pas si však budete muset připravit v průměru 62 dolarů, tedy v přepočtu 1300 korun. Problém ale nebude ani s koupí přihlašovacích údajů k různým finančním službám. Cena za tyto věci je prý však hodně variabilní a počítá se zpravidla podle toho, jak velký zůstatek peněz na účtu, ke kterému se přístup prodává, zrovna je. Cena pak bývá zhruba 10 % ze zůstatku na účtu.

Jak tedy můžete sami vidět, krádežemi různých přihlašovacích údajů se dá rozhodně slušně vydělat. Není však pochyb o tom, že se hackeři při tomto počínání pouští do opravdu velkého rizika a jejich odhalení se zpravidla rovná pobytu za mřížemi. Díky předchozím řádkům si však můžete alespoň udělat představu o tom, proč jsou toto riziko ochotni podstoupit.

icloud fb

Zdroj: AppleInsider

Dnes nejčtenější

.