Zavřít reklamu

Přemýšlíte, že si založíte svou vlastní sbírku raritních Apple produktů? Pak pro vás máme žhavého adepta, kterým byste ji mohli odstartovat. Do aukce totiž míří opravdový skvost, který jen tak někdo nemá – vzácný prototyp počítače Macintosh, který byl před lety určen k vyhození.

Vlastníkem tohoto raritního kousku je Hap Plain, který je ve sběratelských kruzích dobře známý pro svou rozsáhlou sbírku prototypů produktů od Applu. V jeho sbírce naleznete například dva velmi vzácné prototypy prvního iPhonu 2G s vlastními operačními systémy, nad kterými Apple před vytvořením nynějšího iOS uvažoval. Sbírka pak skýtá i spoustu zajímavým Maců a právě prototyp Macintoshe Portable M5126 z fotografie pod tímto odstavcem je jedním z nich.

Takto prodávaný Macintosh Portable M5126 vypadá:

Plain koupil tento počítač od inženýra, který kdysi pracoval ve vývojovém Applu. I ten se k němu však dostal úplnou náhodou. Jeho kolega totiž tento prototyp údajně vyhodil v roce 1991 do koše, což však přišlo inženýrovi škoda a z koše jej zachránil. U sebe si jej následně nechal dlouhých 25 let, než ho Plainovi prodal.

Prototyp M5126 je prý plně funkční a téměř nepoškozený, což z něj dělá pro sběratele velmi lákavou kořist. Ostatně, o tom už se jeho šťastný majitel před nějakým časem přesvědčil, kdy se mu jej podařilo vydražit za velmi slušných 10 154 dolarů. Vítěz aukce však bohužel od koupi nakonec odstoupil, takže je počítač opět k mání. Dá se ale předpokládat, že se nová dražba na podobném čísla zastaví.

Říkáte si, proč se tohoto speciálního kousku sběratel zbavuje? Odpověď je jednoduchá a poměrně úsměvná. Ve své sbírce jej totiž měl hned dvakrát a tudíž se rozhodl, že jeden pošle do světa a za utržené peníze si koupí prototyp nový. Na co přesně má zálusk však sám v tuto chvíli ještě neví. Sběratelství prototypů produktů od Applu je totiž kouzelné především v tom, že nevíme, po čem přesně vlastně pátráte. Mnohdy je tak jejich sehnání spíše shodou šťastných náhod.

  • Na webové stránky sběratele prototypů se můžete podívat zde.
macintosh prorotyp fb

Zdroj: cultofmac

Dnes nejčtenější

.