Zavřít reklamu

Apple Park je v současné době nejambicióznější kampus cupertinské společnosti, nicméně rozhodně nebude poslední, protože Apple už plánuje další. V tuto chvíli však ale není jasné, kde se jej rozhodne jablečná společnost vystavět. Server Bloomberg, který pracuje s daty Moody’s Analytics, přichází s krátkým seznamem měst vhodných pro kampus kalifornského giganta.

Apple sice ještě neprozradil, kde plánuje postavit novou budovu (která však bude podstatně menší než Apple Park a která by měla sloužit jako středisko technické podpory), ale poznamenal, kde rozhodně stát nebude. „Výrobce iPhonů uvedl, že nová budova nebude v Kalifornii či Texasu a že zpočátku bude sloužit jako call-centrum,“ cituje Bloomberg prohlášení Applu.

Apple pro výběr vhodného místa pro nový kampus zohledňuje několik faktorů. Spekuluje se, že nechce, aby areál byl příliš daleko od stávajících zařízení. Rozhodnutí však mohou ovlivnit ještě následující tři faktory:

  • Daňové pobídky a podnikatelské prostředí
  • Lidský kapitál
  • Dopravní spojení

Stejně jako většina společností, tak i samotný Apple očekává, že dané město mu nabídne nějaké daňové pobídky výměnou za svou investici. Významné společnosti, mezi které se Apple nepochybně řadí, rozdmýchají ve městě ekonomiku ať už na poli vzdělávání, maloobchodního prodeje, stravování či bydlení.

Takto to vypadá uvnitř jeho hlavní budovy v Apple Parku:

Lidský kapitál, respektive vzdělávání pracovní síly, je pro Apple asi méně důležitý, protože kampus by měl sloužit spíše jako technologická podpora, nikoliv jako místo pro vývoj a výzkum nových produktů. Důležité však je dopravní spojení, přičemž v blízkosti kampusu by mělo být letiště. Dále je žádoucí spojení metrem a autobusem. Apple bude zřejmě hledat spoustu možností, jak by mohli zaměstnanci dojíždět.

Bloomberg spojil dohromady všechny výše uvedené faktory, a potom vytvořil seznam potenciálních měst, kde by mohl kampus stát.

„Apple se pravděpodobně rozhoduje mezi severovýchodními státy, jako jsou Pensylvánie, Massachusetts a New York, jihovýchodními státy, jako jsou Severní Karolína a Florida, a středozápadními státy, jako jsou Illinois a Wisconsin,“ uvedl Bloomberg. „Společnost by také mohla zvážit severozápad, kde má několik kanceláří, včetně centra výzkumu a vývoje pro cloudové služby v Seattlu a několik dodavatelů.“

campus

Jak tedy můžete sami vidět, Apple má skutečně z čeho vybírat. Jak se však nakonec rozhodne je zatím ve hvězdách. Zvolí skutečně jedno z míst, které předpovídá Bloomberg, či nás překvapí lokalitou zcela novou?

Apple Park

 

 

Zdroj: Bloomberg

Dnes nejčtenější

.