Zavřít reklamu

Poměrně často vás na našem webu informujeme o snaze Applu vytvořit autonomní řídící systém, který by pak implementoval do automobilů budoucnosti a změnil jimi dosavadní dopravní zvyklosti. Jablečná společnost totiž považuje autonomní řízení za jakousi matku všech projektů umělé inteligence a jeho zdárné dokončení je tak pro ní velmi důležité. Od svých velkolepých plánů na vytvoření vlastního automobilu, který bude právě autonomním systémem řízen, však prý před nějakým časem upustila a rozhodla se zaměřit jen a pouze na software. Podle analytiků portálu AppleInsider je však možné, že touha po vytvoření vlastního automobilu zcela neutichla.

Podle nové analytické zprávy, kterou již zmíněný portál včera obdržel, je podle analytiků poměrně pravděpodobné, že se Apple k vývoji vlastního auta přeci jen rozhodne. Analytici se totiž domnívají, že vyvinutý software pro autonomní řízení Apple třetím stranám neposkytne, což by z něj de facto udělalo zcela zbytečný projekt. Aby tak pro něj Apple našel využití a potenciál svého softwaru naplno ukázal, rozhodne se možná přeci jen projekt vlastního automobilu oživit a vytvořit jej.

Sám sobě pánem

Vytvoření vlastního automobilu by uspokojilo touhu Applu začlenit své systémy či produkty do svého velkého ekosystému, který je křížem krážem propojen a Apple jej může vylepšovat jakožto celek. Vylepšením byť jen jednoho prvku totiž kvalita celého ekosystému pomalu ale jistě narůstá. Na druhou stranu si však nebudeme nalhávat, že by byl tento projekt pro Apple procházkou růžovou zahradou. Jablečná společnost totiž v tomto odvětví zkušenosti věru nemá a proto se dá očekávat, že by se pokusila navázat určité partnerství s již zaběhlými společnostmi. Poměrně zajímavým partnerem by mohla být například Tesla, která se ve světě prosazuje svými elektromobily.

Krom všech zádrhelů spojených s výrobou by si pak musel Apple osvojit i to, že jsou automobily zcela jiným druhem produktu, než je Apple zvyklý prodávat. Automobil totiž zákazníci nejspíše po dvou letech jen tak nevymění, jelikož bude jeho cena na zcela jiné úrovni.

Uvidíme, jak tedy celá zápletka ohledně autonomních řídících systémů nakonec dopadne. Pokud se však Apple rozhodne skutečně k vytvoření vlastního automobilu, na finální výsledek si nejspíše ještě pěkných pár let počkáme. Snad by tedy stál alespoň za to.

lexus self driving fb

Dnes nejčtenější

.