Zavřít reklamu

Operační systémy od Applu jsou celosvětově považovány za jedny z nejbezpečnějších systémů, se kterými mohou běžní uživatelé přijít do styku. Co když v nich však existují skuliny, která jejich bezpečnost velmi snižují a jejich uživatele tak vystavují nebezpečí? Minimálně jedna pětačtyřicetiletá žena z Texasu je o této teorii přesvědčena. V minulém měsíci totiž prožila opravdu zajímavou příhodu, kterou si nedokáže doposud logicky vysvětlit.

Celý příběh začíná na jedné čerpací stanici v Texasu, na které se Becca zastavila natankovat benzín, než se opět rozjela ke svému cíli. Na čerpací stanici krom obsluhy a jednoho zákazníka nikdo nebyl, takže vše proběhlo velmi rychle a Becca mohla pokračovat ve své cestě. Když však najela na silnici, po chvíli si všimla, že za ní jede kaštanový Ford Explorer. Becca se ho tak rozhodla pustit před sebe, protože nikam nespěchala. Záhadný Ford jí však ne a ne předjet. Když se pak k předjetí na čtyřproudové silnici rozhodl a zařadil se před Beccu, po chvíli sešlápl brzdu a zařadil se zpět za ní. Největší šok však zažila žena ve chvíli, kdy se jí rozezvonil její iPhone 7 a po přijmutí hovoru v něm slyšela: “Becco? Tady Jason. Jsem za tebou.” Becca si ihned hlas v telefonu spojila s řidičem automobilu, který za ní neustále jel a její strach se tím pádem ještě více stupňoval. Telefon okamžitě položila a zavolala své sestře, aby sledovala její polohu a navigovala jí na nejbližší policejní stanici. Teprve poté, co sjela ze čtyřproudové silnice, se od ní řidič odpoutal.

Když přišla žena na policejní stanici a celá vystrašená vylíčila tamním policistům svůj příběh, vyslechla si, že její telefon může být nějakým způsobem napaden neznámým stalkerem. Případem se však policisté nijak zvlášť dále nezabývali. V následujících dnech si však žena všimla, že se jí v iPhonu zobrazují záznamy o telefonátech, které nikdy neuskutečnila. Dva její rodinní příslušníci se pak prý dostali do hledáčku hackerů a jejich facebookové účty byly napadeny. To už Becca nevydržela a rozhodla se zavolat na číslo, ze kterého se před časem ozval neznámý muž. S překvapením však zjistila, že se dovolala do malé neznámé společnosti na Jamajku.

Ví operátoři něco víc? 

Becca se tak rozhodla pátrat dál a oslovila svého operátora AT&T, který jí prý skrze ústa svého mluvčího sdělil, že její iPhone mohl být napaden skrze funkci AirDrop. Tato funkce se v jablečném ekosystému používá pro snadné sdílení souborů či dat mezi zařízeními od Applu. O žádné bezpečnostní trhlině, kterou by AirDrop obsahoval, však v tuto chvíli nevíme. Též jsme nikdy neslyšeli o tom, že by se daly skrze AirDrop získat ilegální cestou informace, které by pak mohly sloužit například právě stalkerům. Přesto je však prý teoreticky možné, že se z kódů AirDropu nějaké informace vyextrahovat daly.

Podle bezpečnostního experta zabývajícího se ochranou soukromí Paula Bischoffa je teoreticky možné, že by se telefonní číslo v určitých částech AirDropu skutečně nacházelo. Bischoff však poznamenal, že přístup k tomuto kódu by musel být proveden skrze opravdu sofistikovaný dešifrovací systém, který by mohl být klidně na úrovni vojenského. Nabízí se však otázka, zda by byl tento kód možný získat i jinak, než přes zapnutý AirDrop. Žena se totiž k tomu, zda měla AirDrop zapnutý či vypnutý nevyjádřila. Mnoho lidí jej však nechává běžet neustále, čímž jsou pro svět kolem sebe viditelnými a dá se s nimi spárovat.

Těžko tak v tuto chvíli říci, s čím se vlastně žena potýká a zda je její příběh vůbec celý založený na pravdě. Pokud však nelže a dodržuje veškeré zásady bezpečnosti, mohl by být její problém prvním zdokumentovaným případem malwaru využívajícího určitou chybu v iOS. Daleko pravděpodobnější se však jeví právě její neopatrné zacházení s telefonem. Přeci jen, Američané nás již několikrát přesvědčili o tom, že je v jejich zemi možné naprosto vše.

AirDrop-iOS-11-iPhone-Life

Zdroj: iDropNews

Dnes nejčtenější

.